Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki konserwowe mojej Mamusi.

Buraczki konserwowe mojej Mamusi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 15890

Cienko pokrojone buraczki wraz z półplasterkami cebuli w zalewie słodko kwaśnej pasteryzowane w słoiczkach. Doskonały dodatek do dań głównych oraz zimnych mięs.

Składniki

  • - buraczki czerwone - 1 kg.
  • - cebula biała - 2 szt.
  • - pieprz czarny - kilkanaście ziarenek
  • - ziele angielskie - 6 - 8 ziaren
  • - liść laurowy - 3 szt.
  • - kolendra - kilkanaście ziaren
  • - woda - 4 szklanki
  • - ocet spirytusowy - 1 szklanka
  • - sól - 1 łyżka stołowa
  • - cukier - 3 łyżki stołowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - Buraczki myjemy i gotujemy w garnku do momentu aż będą ,, aldente "

    - Cebulę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki.

    - Do garnka wlewamy ocet, wodę, oraz wsypujemy sól, cukier i wszystkie przyprawy - zagotowujemy.

    - Buraczki po ugotowaniu studzimy i szatkujemy na małej szatkownicy na cienkie krążki.

    - Do wyparzonych słoiczków wkładamy tak poszatkowane buraczki przekładając je półplasterkami cebuli.

    - Zalewamy zalewą i zakręcamy słoiczki - pasteryzujemy około 15 minut.

    Z podanych proporcji uzyskamy 6-8 słoiczków doskonałego dodatku do potraw zimnych i gorących a dodatkowo możemy go długo przechowywać.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 czerwca 2014 Na pewno pyszne,ale zamiast gotować buraki upiecz je w piekarniku.Każdy burak zawija się w folię aluminiową,układa na suchej blasze i piecze w 180 st. około 1-2 godz.-Kiedy wykałaczka lekko wchodzi to są gotowe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 lutego 2014 Mnie się podobają,są inne niż ja robię i na pewno smaczne =)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń