Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w wersji klasycznej, czyste i bez dodatków. Takie, które smakują nam najbardziej :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10101
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2726
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1848
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 711
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3945
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10101
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2726
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1848
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 711
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3945
Składniki
Obcinamy liście buraczków, a następnie opłukujemy je z ziemi. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy nożykiem ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o dużych oczkach). Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Jeśli trzeba doprawiamy do swojego smaku. Tak przygotowanymi buraczkami napełniamy słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu. Buraczki dociskamy w słoiku i wycieramy ranty do czysta. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.