Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki tarte na zimę do słoików

Buraczki tarte na zimę do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1423

Dodano:

Odsłon: 14883

Buraczki w wersji klasycznej, czyste i bez dodatków. Takie, które smakują nam najbardziej :)

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki octu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obcinamy liście buraczków, a następnie opłukujemy je z ziemi. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy nożykiem ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o dużych oczkach). Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Jeśli trzeba doprawiamy do swojego smaku. Tak przygotowanymi buraczkami napełniamy słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu. Buraczki dociskamy w słoiku i wycieramy ranty do czysta. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń