Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj bardzo prosty przepis na tarte buraczki z cebulą na zimę. To uniwersalny przepis na buraki do słoika. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2568
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 713
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1523
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13967
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2568
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 713
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1523
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13967
Składniki
Buraki włożyć do zimnej wody. Gotować do 2 godzin w zależności od wielkości. Małe buraczki gotować - 1 godzinę, średnie - 1,5 godziny, duże - 2 godziny. Czas mierzymy od momentu zagotowania wody. Nie solić wody. Gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na 2 godziny. Z wody, octu, cukru i oleju ugotować zalewę, wystudzić.
Ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cebulę wraz z sokiem, zalać zimną zalewą, wymieszać i gotować razem 10 minut, żeby składniki się połączyły. Buraki włożyć do wyparzonych słoików. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe. Smacznego!