Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj bardzo prosty przepis na tarte buraczki z cebulą na zimę. To uniwersalny przepis na buraki do słoika. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 390
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 740
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 348
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 390
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 740
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 348
Składniki
Buraki włożyć do zimnej wody. Gotować do 2 godzin w zależności od wielkości. Małe buraczki gotować - 1 godzinę, średnie - 1,5 godziny, duże - 2 godziny. Czas mierzymy od momentu zagotowania wody. Nie solić wody. Gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na 2 godziny. Z wody, octu, cukru i oleju ugotować zalewę, wystudzić.
Ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cebulę wraz z sokiem, zalać zimną zalewą, wymieszać i gotować razem 10 minut, żeby składniki się połączyły. Buraki włożyć do wyparzonych słoików. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe. Smacznego!