Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Buraczki z jabłkiem do słoików
  • Przetwory
  • Przepis na

Buraczki z jabłkiem do słoików

18.07.2025 Odsłon: 47314
5.0 (88 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Buraczki z jabłkiem do słoików to klasyka domowej spiżarni – pyszne, zdrowe i pełne naturalnego smaku warzyw oraz owoców. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadów: kotletów schabowych, pieczeni czy dań z grilla. Ich lekko słodko-kwaśny smak i delikatna konsystencja doskonale komponują się z wieloma potrawami, dlatego warto mieć je zawsze pod ręką – zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy świeżych warzyw jest mniej. 

Zaletą tego przepisu jest jego prostota i niezawodność. Do przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników – większość z nich z pewnością masz już w domu. Główną rolę grają tutaj świeże buraki i jabłka, które w połączeniu z aromatyczną zalewą na bazie octu jabłkowego, przypraw i odrobiny cukru tworzą wyjątkową sałatkę o intensywnym kolorze i apetycznym zapachu. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na buraczki z jabłkiem do słoików 

Przygotowanie buraczków z jabłkiem do słoików nie należy do trudnych, ale warto zadbać o kilka szczegółów, które zagwarantują nie tylko doskonały smak, ale też trwałość przetworu. Przede wszystkim sięgnij po dobrej jakości, świeże buraki – najlepiej średniej wielkości, o intensywnym kolorze i gładkiej skórce. Nie powinny być ani zbyt młode, ani zbyt stare. Jabłka natomiast powinny być twarde, soczyste i lekko kwaśne – świetnie sprawdzi się np. odmiana szara reneta lub antonówka, które dobrze utrzymują strukturę i nadają sałatce wyrazistości. 

Podczas gotowania buraków pilnuj czasu – około 35 minut wystarczy, by zmiękły, ale nadal dało się je zetrzeć na tarce. Nie rozgotowuj ich, bo wtedy stracą jędrność i kolor. Po ugotowaniu zahartuj je zimną wodą – to ułatwi obieranie i zatrzyma intensywną barwę. Warto też pamiętać, że buraki farbują wszystko wokół, więc dobrze jest pracować na desce, której nie szkoda, i w rękawiczkach, by uniknąć czerwonych dłoni. 

Zalewa to jeden z kluczowych elementów przepisu. Octu jabłkowego nie warto zastępować zwykłym spirytusowym – jest łagodniejszy, delikatniejszy w smaku i lepiej komponuje się z naturalną słodyczą jabłek. Przed zalaniem warzyw upewnij się, że cukier i sól całkowicie się rozpuściły, a zalewa jest dobrze wystudzona – gorąca mogłaby sprawić, że jabłka zaczną się rozpadać. 

Podczas nakładania sałatki do słoików warto pamiętać o dwóch rzeczach: delikatnym ugniataniu (by zmniejszyć ilość powietrza między warzywami) oraz zostawieniu ok. 2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem – to pozwoli uniknąć wypływania zalewy podczas przechowywania. Słoiki i nakrętki muszą być czyste i wyparzone – to klucz do długiej trwałości buraczków z jabłkiem bez konieczności pasteryzowania. 

Z jakim daniem połączyć buraczki z jabłkiem? 

Wiesz już, jak zrobić buraczki z jabłkiem do słoików, czas teraz je połączyć z wybranymi potrawami. Z czym najlepiej się komponują? Jest to klasyczne danie kuchni polskiej. Stąd też możesz je dodać do tradycyjnego obiadu. Warto więc postawić na klasyk: kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki. 

Poza tym buraczki z jabłkiem do słoików to dobre uzupełnienie pieczeni i dań jednogarnkowych. Przetwory idealnie łączą się też z gulaszem, bigosem czy innymi treściwymi daniami – buraczki dodają im świeżości i kontrastu. Buraczki z jabłkiem możesz też wykorzystać do ryb, jako dodatek do grilla czy element dania wege. 

Buraczki z jabłkiem do słoików na zimę – jak zachować świeżość na dłużej? 

Chcesz zachować buraczki z jabłkiem do słoików na zimę? Dzięki pasteryzacji ich smak i świeżość pozostanie na długie miesiące z Tobą. Choć buraczki z octową zalewą dobrze się przechowują, ten proces daje dodatkowe zabezpieczenie. Wystarczy 15–20 minut w garnku z gorącą wodą lub piekarniku. Po pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i przykryj ściereczką – poczekaj, aż całkowicie ostygną. 

Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu – najlepiej w spiżarni, piwnicy lub szafce z dala od źródeł ciepła. Unikaj wystawiania ich na światło słoneczne, które może obniżać trwałość i wpływać na kolor przetworów. 

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 176

do 60 min 60 min
2
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 251

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169982

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 602

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10656

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3300

do 30 min 30 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 176

do 60 min 60 min
2
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 251

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169982

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 602

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10656

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3300

do 30 min 30 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Buraczki z jabłkiem do słoików
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 1 kg jabłek
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu jabłkowego 6 proc.
  • 100 g cukru
  • 35 g soli
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
Sposób przygotowania:
1

Z wymienionych składników wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml. Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować słoiki z nakrętkami, które wcześniej należy dokładnie wymyć i wyparzyć.

2

Buraki wymyj i obierz, gotowe włóż do garnka, który następnie zalej wodą. Całość postaw na gazie. Buraki powinny gotować się pod przykryciem przez około 35 minut.

3

Ugotowane należy odcedzić i przelać zimną wodą, tak, aby nie były zbyt gorące. Następnie ponownie je odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

4

W tym czasie możesz zacząć przygotowywać zalewę. Weź garnek i umieść w nim wszystkie potrzebne składniki na zalewę i postaw go na gazie. Od momentu zagotowania, gotuj jeszcze wywar przez 3 minuty. Po upływie czasu zalewę odstaw do ostudzenia. Na początku należy wszystko dokładnie wymieszać, tak aby rozpuścił się cukier oraz sól.

5

Wystudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Wiórki przełóż do miski. Następnie weź jabłka, obierz je i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko dodaj do miski z buraczkami.

6

Do sałatki wlej zalewę, i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw wszystko na około dwie godziny. Po dwóch godzinach jeszcze raz przemieszaj sałatkę i nakładaj do słoików. Wszystko delikatnie ugniataj tak, aby pozostawić 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Zalewę rozlej po równo do słoików, które na końcu należy mocno zakręcić. Gotowe buraczki z jabłkiem przechowuj w chłodnym miejscu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki