Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z papryką to przepis na zimę, który pozwala zamknąć wyjątkowy smak warzyw i masę witamin. To połączenie jest klasyczne, a dodatek licznych przypraw sprawia, że buraki są aromatyczne i wyraziste. Papryka pozostaje lekko chrupiąca, a buraki po pieczeniu mają nieco inny aromat niż te gotowane. To wszystko sprawia, że koniecznie musisz wypróbować te przetwory.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 240
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2577
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 240
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2577
Składniki
Buraki dobrze umyj i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Upiecz je al dente przez ok. 45 minut. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć robota kuchennego. Przełóż je do miski.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Posiekaj je w bardzo drobną kostkę i dodaj do buraków.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość powinny wystarczyć 4 litrowe słoiki.
Upakuj warzywa do słoików, pozostawiając 2 cm przestrzeni pod wieczkiem.
W rondelku zagotuj ze sobą ocet, cukier i wodę. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i studź przez 5 minut.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozłóż do słoików. Zalej całość roztworem octu. Zakręć je szczelnie.
Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką lnianą i zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 7 minut. Wyjmij i odwróć do góry dnem. Studź przez 24 godziny.
Buraki z papryką to przepis na zimę – przetwory mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.