Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z papryką to przepis na zimę, który pozwala zamknąć wyjątkowy smak warzyw i masę witamin. To połączenie jest klasyczne, a dodatek licznych przypraw sprawia, że buraki są aromatyczne i wyraziste. Papryka pozostaje lekko chrupiąca, a buraki po pieczeniu mają nieco inny aromat niż te gotowane. To wszystko sprawia, że koniecznie musisz wypróbować te przetwory.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Buraki dobrze umyj i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Upiecz je al dente przez ok. 45 minut. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć robota kuchennego. Przełóż je do miski.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Posiekaj je w bardzo drobną kostkę i dodaj do buraków.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość powinny wystarczyć 4 litrowe słoiki.
Upakuj warzywa do słoików, pozostawiając 2 cm przestrzeni pod wieczkiem.
W rondelku zagotuj ze sobą ocet, cukier i wodę. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i studź przez 5 minut.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozłóż do słoików. Zalej całość roztworem octu. Zakręć je szczelnie.
Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką lnianą i zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 7 minut. Wyjmij i odwróć do góry dnem. Studź przez 24 godziny.
Buraki z papryką to przepis na zimę – przetwory mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.