Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z papryką to przepis na zimę, który pozwala zamknąć wyjątkowy smak warzyw i masę witamin. To połączenie jest klasyczne, a dodatek licznych przypraw sprawia, że buraki są aromatyczne i wyraziste. Papryka pozostaje lekko chrupiąca, a buraki po pieczeniu mają nieco inny aromat niż te gotowane. To wszystko sprawia, że koniecznie musisz wypróbować te przetwory.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 251
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 251
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Składniki
Buraki dobrze umyj i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Upiecz je al dente przez ok. 45 minut. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć robota kuchennego. Przełóż je do miski.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Posiekaj je w bardzo drobną kostkę i dodaj do buraków.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość powinny wystarczyć 4 litrowe słoiki.
Upakuj warzywa do słoików, pozostawiając 2 cm przestrzeni pod wieczkiem.
W rondelku zagotuj ze sobą ocet, cukier i wodę. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i studź przez 5 minut.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozłóż do słoików. Zalej całość roztworem octu. Zakręć je szczelnie.
Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką lnianą i zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 7 minut. Wyjmij i odwróć do góry dnem. Studź przez 24 godziny.
Buraki z papryką to przepis na zimę – przetwory mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.