Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 869
Dodano: 05.04.2019
Odsłon: 1442
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Kruszonka:
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami.
Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 05 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
wow@! to jest to :)0 Kto głosował? | Odpowiedz