Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu poniżej wychodzą dwie, dość duże chałki. Są idealne na kolację, do kakao, z dżemem lub z miodem.
W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Kruszonka:
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami.
Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 216
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1370
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 147
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 209
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 216
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1370
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 147
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 209
Składniki
W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Kruszonka: Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami. Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1308
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 382