Do góry

Przetwory Przepis na:

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 616

Dodano:

Odsłon: 445

Z przepisu poniżej wychodzą dwie, dość duże chałki. Są idealne na kolację, do kakao, z dżemem lub z miodem.

Składniki

  • * 500 g mąki * 30 g drożdży * 1 szklanka mleka * 60 g roztopionego, ostudzonego masła * 3 jajka * łyżeczka soli
  • Kruszonka: * 100 g cukru * 150 g mąki * 100 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

    Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

  2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami.

    Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń