Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo często przechodzimy obok tego warzywa nie zastanawiają się na tym, że później idziemy do sklepu i kupujemy go w słoiku w całkowicie innej postaci. Ważnym jest, że ten zrobiony samemu ma o wiele więcej właściwości zdrowotnych oraz smakowych od tego co kupujemy w sklepie. Polecam bo jest tanio i zdrowo.
Składniki
W moim przypadku użyłem około 500 g korzenia wykopanego z działki. Piszę 500 g, a nie kilogram lub dwa, ponieważ ja wolę zrobić mniej i jak się skończy zrobić następną partię.
Jak już wykopiemy, obmyjemy to musimy obrać ze skórki i innych zbędnych narośli. Obcinamy również końcówki liści.
Tak przygotowany korzeń chrzanu ścieramy na drobnych oczkach. Najlepiej ścierać zaraz po wykopaniu. Możemy trochę przetrzymać np w lodówce. Taki trochę przesuszony również będzie się dobrze ścierał. Jak mamy już starty to dodajemy sok z cytryny, cukier według naszego smaku. Ja cukru dodaję bardzo mało bo możemy zamiast cukru dodać miodu tuż przed podaniem na stół. Wodę gotujemy i studzimy do temperatury pokojowej. Nie dodajemy gotowanej wody, ponieważ zabijamy wszystkie zdrowotne właściwości. Całość mieszamy
Tak przygotowany przecier chrzanowy zamykamy w szklanym i wyparzonym słoiku. Możemy podawać go do różnych potraw. Przechowujemy go w lodówce nie pasteryzujemy go. Możemy dodać do takiego chrzanu np. śmietany by smak był łagodniejszy lub starte buraczki by wygląd był całkowicie inny. Polecam i smacznego