Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli do tej pory przetwory z cukinii robiłeś tylko na słono i nigdy nie przygotowywałeś z niej nic na słodko, najwyższy czas to zmienić. Cukinia ananas siostry Anastazji z pewnością będzie idealną propozycją dla Ciebie. Jeśli dokonasz testu z zamkniętymi oczami, naprawdę trudno będzie ci odróżnić, czy jesz prawdziwego ananasa czy też sprytnie przygotowaną cukinię. W tej wersji doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 744
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 744
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma rozbudowane, gąbczaste gniazda nasienne, usuń je przed pokrojeniem warzywa.
Przełóż cukinię do dużego garnka. Zasyp ją cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj. Przykryj szmatką lub pokrywką i wstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, dokładnie wymieszaj cukinię z sokiem który puściła i zacznij podgrzewać. Gotuj około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka.
Tak przygotowaną cukinię przełóż do wyparzonych słoików wypełniając je po brzegi. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Cukinia ananas siostry Anastazji powinna być przechowywana w suchym i ciemnym miejscu. Nadaje się do spożycia już po kilku dniach od przygotowania, jednak możesz przechowywać ją w spiżarni nawet przez kilka miesięcy.