Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli do tej pory przetwory z cukinii robiłeś tylko na słono i nigdy nie przygotowywałeś z niej nic na słodko, najwyższy czas to zmienić. Cukinia ananas siostry Anastazji z pewnością będzie idealną propozycją dla Ciebie. Jeśli dokonasz testu z zamkniętymi oczami, naprawdę trudno będzie ci odróżnić, czy jesz prawdziwego ananasa czy też sprytnie przygotowaną cukinię. W tej wersji doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 44
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 40
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 35
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2157
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 44
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 40
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 35
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2157
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma rozbudowane, gąbczaste gniazda nasienne, usuń je przed pokrojeniem warzywa.
Przełóż cukinię do dużego garnka. Zasyp ją cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj. Przykryj szmatką lub pokrywką i wstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, dokładnie wymieszaj cukinię z sokiem który puściła i zacznij podgrzewać. Gotuj około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka.
Tak przygotowaną cukinię przełóż do wyparzonych słoików wypełniając je po brzegi. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Cukinia ananas siostry Anastazji powinna być przechowywana w suchym i ciemnym miejscu. Nadaje się do spożycia już po kilku dniach od przygotowania, jednak możesz przechowywać ją w spiżarni nawet przez kilka miesięcy.