Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli do tej pory przetwory z cukinii robiłeś tylko na słono i nigdy nie przygotowywałeś z niej nic na słodko, najwyższy czas to zmienić. Cukinia ananas siostry Anastazji z pewnością będzie idealną propozycją dla Ciebie. Jeśli dokonasz testu z zamkniętymi oczami, naprawdę trudno będzie ci odróżnić, czy jesz prawdziwego ananasa czy też sprytnie przygotowaną cukinię. W tej wersji doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 87
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 65
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 87
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 65
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma rozbudowane, gąbczaste gniazda nasienne, usuń je przed pokrojeniem warzywa.
Przełóż cukinię do dużego garnka. Zasyp ją cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj. Przykryj szmatką lub pokrywką i wstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, dokładnie wymieszaj cukinię z sokiem który puściła i zacznij podgrzewać. Gotuj około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka.
Tak przygotowaną cukinię przełóż do wyparzonych słoików wypełniając je po brzegi. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Cukinia ananas siostry Anastazji powinna być przechowywana w suchym i ciemnym miejscu. Nadaje się do spożycia już po kilku dniach od przygotowania, jednak możesz przechowywać ją w spiżarni nawet przez kilka miesięcy.