Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli do tej pory przetwory z cukinii robiłeś tylko na słono i nigdy nie przygotowywałeś z niej nic na słodko, najwyższy czas to zmienić. Cukinia ananas siostry Anastazji z pewnością będzie idealną propozycją dla Ciebie. Jeśli dokonasz testu z zamkniętymi oczami, naprawdę trudno będzie ci odróżnić, czy jesz prawdziwego ananasa czy też sprytnie przygotowaną cukinię. W tej wersji doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39071
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 174
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9257
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39071
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 174
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9257
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma rozbudowane, gąbczaste gniazda nasienne, usuń je przed pokrojeniem warzywa.
Przełóż cukinię do dużego garnka. Zasyp ją cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj. Przykryj szmatką lub pokrywką i wstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, dokładnie wymieszaj cukinię z sokiem który puściła i zacznij podgrzewać. Gotuj około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka.
Tak przygotowaną cukinię przełóż do wyparzonych słoików wypełniając je po brzegi. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Cukinia ananas siostry Anastazji powinna być przechowywana w suchym i ciemnym miejscu. Nadaje się do spożycia już po kilku dniach od przygotowania, jednak możesz przechowywać ją w spiżarni nawet przez kilka miesięcy.