Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli do tej pory przetwory z cukinii robiłeś tylko na słono i nigdy nie przygotowywałeś z niej nic na słodko, najwyższy czas to zmienić. Cukinia ananas siostry Anastazji z pewnością będzie idealną propozycją dla Ciebie. Jeśli dokonasz testu z zamkniętymi oczami, naprawdę trudno będzie ci odróżnić, czy jesz prawdziwego ananasa czy też sprytnie przygotowaną cukinię. W tej wersji doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12089
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16864
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5513
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12089
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16864
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5513
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma rozbudowane, gąbczaste gniazda nasienne, usuń je przed pokrojeniem warzywa.
Przełóż cukinię do dużego garnka. Zasyp ją cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj. Przykryj szmatką lub pokrywką i wstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, dokładnie wymieszaj cukinię z sokiem który puściła i zacznij podgrzewać. Gotuj około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka.
Tak przygotowaną cukinię przełóż do wyparzonych słoików wypełniając je po brzegi. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Cukinia ananas siostry Anastazji powinna być przechowywana w suchym i ciemnym miejscu. Nadaje się do spożycia już po kilku dniach od przygotowania, jednak możesz przechowywać ją w spiżarni nawet przez kilka miesięcy.