Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ cukinia obrodziła, z resztą jak co roku, to postanowiłam zrobić z niej kolejne słoiki na zimę. Tym razem nie sałatka, ani ketchup czy sos. To wszystko już było. Tym razem zrobiłam cukinię na słodko, smakującą jak ananas konserwowy. Taka cukinia to świetny dodatek do ciast, deserów, ale również do sałatek, czy mięs zamiast surówki.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3494
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 337
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1695
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3494
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 337
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1695
Składniki
Do tego przepisu potrzebujemy cukinii większych, dojrzałych. Takie cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Pokrojoną cukinię posypujemy kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z cukinią przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Cukinia w tym czasie puści dużo soku. W między czasie należy przemieszać cukinię kilka razy. Po upływie tych 12 godzin cukinię razem z wytworzonym sokiem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Cukinię gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Powinna być miękka ale nie rozgotowana. Po ugotowaniu cukinię razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą, wyłożonym na dnie ściereczką.