Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ cukinia obrodziła, z resztą jak co roku, to postanowiłam zrobić z niej kolejne słoiki na zimę. Tym razem nie sałatka, ani ketchup czy sos. To wszystko już było. Tym razem zrobiłam cukinię na słodko, smakującą jak ananas konserwowy. Taka cukinia to świetny dodatek do ciast, deserów, ale również do sałatek, czy mięs zamiast surówki.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 757
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7191
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 757
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7191
Składniki
Do tego przepisu potrzebujemy cukinii większych, dojrzałych. Takie cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Pokrojoną cukinię posypujemy kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z cukinią przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Cukinia w tym czasie puści dużo soku. W między czasie należy przemieszać cukinię kilka razy. Po upływie tych 12 godzin cukinię razem z wytworzonym sokiem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Cukinię gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Powinna być miękka ale nie rozgotowana. Po ugotowaniu cukinię razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą, wyłożonym na dnie ściereczką.