Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ cukinia obrodziła, z resztą jak co roku, to postanowiłam zrobić z niej kolejne słoiki na zimę. Tym razem nie sałatka, ani ketchup czy sos. To wszystko już było. Tym razem zrobiłam cukinię na słodko, smakującą jak ananas konserwowy. Taka cukinia to świetny dodatek do ciast, deserów, ale również do sałatek, czy mięs zamiast surówki.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 64
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6818
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 64
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6818
Składniki
Do tego przepisu potrzebujemy cukinii większych, dojrzałych. Takie cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Pokrojoną cukinię posypujemy kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z cukinią przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Cukinia w tym czasie puści dużo soku. W między czasie należy przemieszać cukinię kilka razy. Po upływie tych 12 godzin cukinię razem z wytworzonym sokiem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Cukinię gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Powinna być miękka ale nie rozgotowana. Po ugotowaniu cukinię razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą, wyłożonym na dnie ściereczką.