Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Cukinia „Krwawa Mary”
  • Przetwory
  • Przepis na

Cukinia „Krwawa Mary”

01.09.2023 Odsłon: 29263
5.0 (30 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Dziś przedstawiam kolejny nietuzinkowy sposób na cukiniowe przetwory, a jest to cukinia „Krwawa Mary”. Może zacznę od wyjaśnienia, czym jest Krwawa Mary (ang. Bloody Mary), bo może nie każdy ją zna. Otóż jest to koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw. Stał się szczególnie popularny w latach 50. XX wieku. Jego podstawowe składniki sprawiają, że jest czerwony jak krew, bardzo pomidorowy, a równocześnie lekko pikantny za sprawą sosu tabasco, lekko kwaśny, słodkawy i oczywiście alkoholowy. Moja cukinia „Krwawa Mary” naśladuje ten smak, jest bardzo pomidorowa, przyjemnie pikantna, lekko słodka od cukru i kwaśna od octu jabłkowego. Zapowiada się bardzo smacznie i tylko alkoholu w niej nie ma.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4656

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2857

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 340

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 307

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8088

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7344

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4656

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2857

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 340

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 307

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8088

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7344

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Cukinia „Krwawa Mary”
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Składniki podstawowe - skład na 4 słoiki po 900 ml
  • młode cukinie w różnych kolorach, około 2 kg po obraniu i przycięciu, czyli w praktyce pewnie ze dwa razy tyle (resztę wykorzystaj do innych potraw)
  • słoik 900 ml pikantnego keczupu, może to być domowy keczup lub Twój ulubiony ze sklepu
  • 900 ml wody (ja nalałam wody do słoika po keczupie, żeby odmierzyć, i go przy okazji wypłukałam)
  • łyżeczka sproszkowanego chili, jeśli keczup jest nie dość pikantny (jak mój)
  • 50 g soli kamiennej
  • 100 g cukru (można użyć innego słodzika, ale proporcje to już sprawdź indywidualnie)
  • 100 ml octu jabłkowego lub winnego 6%
  • około 2 litrów wrzącej wody do zalania cukinii w słoikach
Ponadto – do każdego słoika
  • baldach kwiatów lub nasion kopru
  • opcjonalnie – jakieś liście, np czarnej porzeczki, wiśni, dębu (po 2-3 sztuki na słoik)
  • dwa ząbki czosnku, przecięte wzdłuż na pół
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 goździk
Sposób przygotowania:
1

Młode cukinie umyj i bez obierania przytnij na wysokość słoika, a następnie pokrój na dość wąskie słupki. Trudno dokładnie określić, ile cukinii zmieści się do jednego słoika, dlatego musisz mieć pewien zapas, aby przyciąć więcej owoców w razie potrzeby.

2

Do każdego słoika włóż przyprawy – koper, czosnek, pieprz, liść laurowy itd., a następnie ułóż w nim pionowo przygotowane słupki cukinii. W miarę ciasno, ale bez przesady.

3

W czajniku lub garnku zagotuj 2 litry wody, a następnie napełnij wrzątkiem każdy ze słoików z cukinią i przyprawami. Nalej wody do pełna i przykryj każdy słoik nakrętką.

4

Zostaw wrzątek w słoikach na około 5 minut, po czym zlej wodę do garnka, korzystając z nakrętki z otworami.

5

Zlaną wodę doprowadź do wrzenia, a następnie ponownie napełnij słoiki, tym razem na 10 minut.

6

W międzyczasie przygotuj zalewę z ostrego keczupu. W tym celu włóż do rondla pikantny keczup, odmierzoną ilość wody oraz wszystkie przyprawy, czyli cukier, sól, ocet i dodatkowe chili w razie potrzeby. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez krótką chwilę.

7

Ze słoików ponownie wylej gorącą wodę przy pomocy przykrywki z dziurkami. Nie wylewaj jej od razu do zlewu, tylko na wszelki wypadek do garnka, w którym się gotowała. Bo może się przydać na dolewkę, gdyby krwawego sosu pomidorowego było za mało do wypełnienia słoików. Mnie się ta woda nie przydała, więc po wszystkim mogłam ją wylać.

8

Po wylaniu wody napełnij słoiki wrzącą zalewą z keczupu i przypraw,

9

a następnie szybko je zakręć i postaw dnem do góry na jakiejś ściereczce czy ręczniku.

10

Na koniec przykryj słoiki kocem, żeby mogły stygnąć bardzo wolno.

11

Znów uprzedzam pytania – nie wiem, jak to smakuje ani jak się przechowa, bo taką krwawą Mary przygotowuję pierwszy raz. Ale widzę, że ten przepis ma spory potencjał, a ja uwielbiam eksperymenty, więc działam. Za jakiś czas edytuję wpis na blogu i podam Ci moje wrażenia z degustacji, więc warto tam zaglądać. Uważam, że w sezonie wysypu cukinii każdy taki przepis jest na wagę złota, niech więc nam króluje „Krwawa Mary”!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki