Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam kolejny nietuzinkowy sposób na cukiniowe przetwory, a jest to cukinia „Krwawa Mary”. Może zacznę od wyjaśnienia, czym jest Krwawa Mary (ang. Bloody Mary), bo może nie każdy ją zna. Otóż jest to koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw. Stał się szczególnie popularny w latach 50. XX wieku. Jego podstawowe składniki sprawiają, że jest czerwony jak krew, bardzo pomidorowy, a równocześnie lekko pikantny za sprawą sosu tabasco, lekko kwaśny, słodkawy i oczywiście alkoholowy. Moja cukinia „Krwawa Mary” naśladuje ten smak, jest bardzo pomidorowa, przyjemnie pikantna, lekko słodka od cukru i kwaśna od octu jabłkowego. Zapowiada się bardzo smacznie i tylko alkoholu w niej nie ma.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2109
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 185
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1158
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2109
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 185
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1158
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Składniki
Młode cukinie umyj i bez obierania przytnij na wysokość słoika, a następnie pokrój na dość wąskie słupki. Trudno dokładnie określić, ile cukinii zmieści się do jednego słoika, dlatego musisz mieć pewien zapas, aby przyciąć więcej owoców w razie potrzeby.
Do każdego słoika włóż przyprawy – koper, czosnek, pieprz, liść laurowy itd., a następnie ułóż w nim pionowo przygotowane słupki cukinii. W miarę ciasno, ale bez przesady.
W czajniku lub garnku zagotuj 2 litry wody, a następnie napełnij wrzątkiem każdy ze słoików z cukinią i przyprawami. Nalej wody do pełna i przykryj każdy słoik nakrętką.
Zostaw wrzątek w słoikach na około 5 minut, po czym zlej wodę do garnka, korzystając z nakrętki z otworami.
Zlaną wodę doprowadź do wrzenia, a następnie ponownie napełnij słoiki, tym razem na 10 minut.
W międzyczasie przygotuj zalewę z ostrego keczupu. W tym celu włóż do rondla pikantny keczup, odmierzoną ilość wody oraz wszystkie przyprawy, czyli cukier, sól, ocet i dodatkowe chili w razie potrzeby. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez krótką chwilę.
Ze słoików ponownie wylej gorącą wodę przy pomocy przykrywki z dziurkami. Nie wylewaj jej od razu do zlewu, tylko na wszelki wypadek do garnka, w którym się gotowała. Bo może się przydać na dolewkę, gdyby krwawego sosu pomidorowego było za mało do wypełnienia słoików. Mnie się ta woda nie przydała, więc po wszystkim mogłam ją wylać.
Po wylaniu wody napełnij słoiki wrzącą zalewą z keczupu i przypraw,
a następnie szybko je zakręć i postaw dnem do góry na jakiejś ściereczce czy ręczniku.
Na koniec przykryj słoiki kocem, żeby mogły stygnąć bardzo wolno.
Znów uprzedzam pytania – nie wiem, jak to smakuje ani jak się przechowa, bo taką krwawą Mary przygotowuję pierwszy raz. Ale widzę, że ten przepis ma spory potencjał, a ja uwielbiam eksperymenty, więc działam. Za jakiś czas edytuję wpis na blogu i podam Ci moje wrażenia z degustacji, więc warto tam zaglądać. Uważam, że w sezonie wysypu cukinii każdy taki przepis jest na wagę złota, niech więc nam króluje „Krwawa Mary”!