Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia marynowana

Cukinia marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 348

Taką cukinię chętnie zajadamy jako dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę. Świetnie komponuje się także w sałatkach. W zależności od ilości cukinii możecie przygotować więcej lub mniej marynaty. Jej ilość uzależniona jest głównie od tego jakiej wielkości słoiki wybierzecie i jak ciasno ułożycie w słoikach pokrojoną na słupki cukinię.

Składniki

  • Na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml:
  • Cukinia młoda, mała 5 kg
  • Marynata:
  • woda 2 1/4 litra
  • ocet 10% 650 ml
  • sól 3 łyżki
  • cukier 500 g
  • Dodatkowo na każdy słoik:
  • czosnek 1 ząbek
  • koper 1 gałązka
  • Gorczyca 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny w ziarnach 3 szt.
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia marynowana

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc.

  2. Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
    Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń