Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką cukinię chętnie zajadamy jako dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę. Świetnie komponuje się także w sałatkach. W zależności od ilości cukinii możecie przygotować więcej lub mniej marynaty. Jej ilość uzależniona jest głównie od tego jakiej wielkości słoiki wybierzecie i jak ciasno ułożycie w słoikach pokrojoną na słupki cukinię.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc.
Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona. Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.