Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana cukinia w plastrach to świetna okazja do wykorzystania nadmiaru cukinii. Prosta zalewa i sposób wykonania sprawiają, że przygotujesz ją szybko, ze składników, które z pewnością masz w kuchni. W środku zimy świetnie sprawdzi się jako chrupiąca przekąska do kanapek, tostów czy sałatek.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1400
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 425
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1400
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 425
Składniki
Do wykonania marynaty użyj młodej cukinii, która nie ma dużych nasion, dzięki czemu będzie chrupiąca i sprężysta. Warzywa dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój cukinie w średniej grubości plasterki. Do każdego, wyparzonego słoika wrzuć baldaszek koperku, kilka plasterków czosnku i ziaren pieprzu czarnego. Ciasno układaj cukinie w słoikach.
W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, octem i liściem laurowym. Gorącą zalewą napełniaj słoiki, aby sięgała odrobinę powyżej poziomu cukinii i od razu mocno zakręcaj pokrywką. Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Odstaw do pełnego wystygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz wydłużyć trwałość cukinii, pasteryzuj słoiki ok. 3-5 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyłóż do ostygnięcia, po czym przenieś do spiżarni lub piwnicy. Cukinia w plastrach będzie idealna jako samodzielna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek lub obiadu.