Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chodzi o kiszonki, to od razu myślimy o ogórkach, jednak wiele innych warzyw wspaniale nadaje się do kiszenia. Dotyczy to zwłaszcza bliskich krewnych ogórków – cukinii. Ten przepis jest niezwykle prosty i stanie się dla ciebie wybawieniem, gdy brak już pomysłów na nadmiarowe ilości cukinii w ogrodzie. W ciągu zimy domownicy podziękują ci za pyszną, kiszoną cukinię w słoikach.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2381
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4504
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1534
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 454
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2381
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4504
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1534
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 454
Składniki
Porządnie umyj cukinię i odetnij końcówki. Młode cukinie możesz pokroić w plasterki, a z większych wytnij nasionka i pokrój w podłużne kawałki. Umyj koper i podziel na mniejsze fragmenty, potnij gałązki na krótsze. Obierz chrzan i pokrój na drobniejsze kawałki.
Wlej wodę do garnka, dodaj sól i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Możesz podgrzać, by przyspieszyć proces.
Na dna słoików wykładaj ziarna pieprzu, gorczycę, kawałki chrzanu i gałązki kopru. Ciasno układaj fragmenty cukinii w słoikach, ale pamiętaj, aby jej nie ugniatać. Na wierzch słoików ułóż plasterki obranego czosnku i koper. Zalej cukinie ciepłą zalewą i mocno zakręć słoiki.
Ustaw słoiki w ciepłym miejscu, możesz podstawić pod nie talerzyki, ponieważ podczas kiszenia będzie wypływał sok. Cukinie będą gotowe po 2 tygodniach. Przechowuj je przez zimę w spiżarni lub piwnicy.