Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest tym warzywem, które na moim ogródku rośnie do późnej jesieni. Dlatego zamykam ją w słoikach pod różnymi postaciami. Dziś w formie sałatki.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1046
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101549
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6040
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1046
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101549
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6040
Składniki
Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy, odcinamy piętki, kroimy wzdłuż na cztery części, jeżeli cukinia jest duża. Małą wystarczy przekroić na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę w całości gotujemy 10 minut. Studzimy i kroimy w plasterki. Kalafior obgotowujemy krótko, dosłownie minutę. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka. Szatkujemy seler i pietruszkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka i zalewamy zalewą.
Dodajemy przyprawy w ilości wg. uznania. Zalecam, użyć szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą
Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.