Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia z kalafiorem i marchewką

Cukinia z kalafiorem i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1098

Dodano:

Odsłon: 2122

Cukinia jest tym warzywem, które na moim ogródku rośnie do późnej jesieni. Dlatego zamykam ją w słoikach pod różnymi postaciami. Dziś w formie sałatki.

Składniki

  • kilka cukinii
  • kilka marchewek
  • główka dużego kalafiora
  • 2-3 duże cebule
  • kilka gałązek świeżej pietruszki i selera
  • ziarna gorczycy i kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • rozmaryn suszony
  • Zalewa:
  • 8 szklanek przegotowanej wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.

  2. Cukinię myjemy, odcinamy piętki, kroimy wzdłuż na cztery części, jeżeli cukinia jest duża. Małą wystarczy przekroić na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę w całości gotujemy 10 minut. Studzimy i kroimy w plasterki. Kalafior obgotowujemy krótko, dosłownie minutę. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka. Szatkujemy seler i pietruszkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka i zalewamy zalewą.

  3. Dodajemy przyprawy w ilości wg. uznania. Zalecam, użyć szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą

  4. Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń