Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest tym warzywem, które na moim ogródku rośnie do późnej jesieni. Dlatego zamykam ją w słoikach pod różnymi postaciami. Dziś w formie sałatki.
Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy, odcinamy piętki, kroimy wzdłuż na cztery części, jeżeli cukinia jest duża. Małą wystarczy przekroić na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę w całości gotujemy 10 minut. Studzimy i kroimy w plasterki. Kalafior obgotowujemy krótko, dosłownie minutę. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka. Szatkujemy seler i pietruszkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka i zalewamy zalewą.
Dodajemy przyprawy w ilości wg. uznania. Zalecam, użyć szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą
Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
Bitki większości osób kojarzą się z wołowiną, a ja chętnie przygotowuję je z...
Odsłon: 938
Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Pyszne ciasto piernikowe...
Odsłon: 2621
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 6898
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 958
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1249
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 106
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 76
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 6898
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 958
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1249
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 106
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 76
Składniki
Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy, odcinamy piętki, kroimy wzdłuż na cztery części, jeżeli cukinia jest duża. Małą wystarczy przekroić na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę w całości gotujemy 10 minut. Studzimy i kroimy w plasterki. Kalafior obgotowujemy krótko, dosłownie minutę. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka. Szatkujemy seler i pietruszkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka i zalewamy zalewą.
Dodajemy przyprawy w ilości wg. uznania. Zalecam, użyć szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą
Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pomidory w zalewie własnej
Przetwory
Cukinia marynowana po francusku
Przetwory
Sałatka klasztorna do słoików
Przetwory
Ogórki Piri Piri z miodem
Pomidory w zalewie własnej
„Addio, pomidory” śpiewał przed laty Wiesław Michnikowski z Kabaretem Starszy...
Odsłon: 109
Cukinia marynowana po francusku
W twojej spiżarni pojawiły się już słoiki z ogórkami kiszonymi, korniszony, s...
Odsłon: 408