Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowo - czekoladowy smak lata zaklęty w słoiczku.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7850
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 285
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3071
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 586
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7850
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 285
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3071
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 586
Składniki
Truskawki szypułkujemy, myjemy potem wkładamy do garnka w którym będziemy gotować dżem. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
Drugiego dnia gotujemy truskawki wraz z sokiem i miksujemy blenderem na gładką masę, wsypujemy żelfixy, kakao i starte czekolady jeszcze chwilę gotując na średnim gazie i energicznie mieszamy.
Gotowy czekodżem wlewamy do słoiczków. Ja jeszcze dodatkowo pasteryzuję w piekarniku w 100 stopniach ok 20 min. Potem wyłączam piekarnik a słoiczki siedzą do wystygnięcia. Można pasteryzować także tradycyjnie.
Tak samo można zrobić śliwki, jednak moim zdaniem połączenie truskawki i czekolady jest bardzo smaczne. Taki dżem używam nie tylko tradycyjnie do naleśników czy na grzanki ale także przekładam nim torty. Polecam gdyż sezon na te fantastyczne owoce właśnie się rozpoczyna.