Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekośliwka to powidła śliwkowe z kakao, idealne do kanapek, naleśników lub ciast.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 438
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 156
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 246
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 136
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 93
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 438
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 156
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 246
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 136
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 93
Składniki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki,kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem ,zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu około 1-2 godziny często mieszając, śliwki muszą się całkowicie rozpaść i zgęstnieć, a cały płyn musi odparować. Gdy czekośliwka będzie dość gęsta wsypujemy kakao mieszamy i gotujemy kilka minut.
Gotową czekośliwkę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.