Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekośliwka to powidła śliwkowe z kakao, idealne do kanapek, naleśników lub ciast.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231637
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4902
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36092
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1338
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231637
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4902
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36092
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1338
        
        
                Składniki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki,kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem ,zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu około 1-2 godziny często mieszając, śliwki muszą się całkowicie rozpaść i zgęstnieć, a cały płyn musi odparować. Gdy czekośliwka będzie dość gęsta wsypujemy kakao mieszamy i gotujemy kilka minut.
Gotową czekośliwkę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.