Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekośliwka to powidła śliwkowe z kakao, idealne do kanapek, naleśników lub ciast.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 68
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 182
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 332
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 577
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 68
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 182
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 332
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 577
Składniki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki,kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem ,zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu około 1-2 godziny często mieszając, śliwki muszą się całkowicie rozpaść i zgęstnieć, a cały płyn musi odparować. Gdy czekośliwka będzie dość gęsta wsypujemy kakao mieszamy i gotujemy kilka minut.
Gotową czekośliwkę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.