Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekośliwka to powidła śliwkowe z kakao, idealne do kanapek, naleśników lub ciast.
Przepis dnia
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyst...
Odsłon: 264
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 363
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4474
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1874
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3702
Przepis dnia
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyst...
Odsłon: 264
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 363
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4474
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1874
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3702
Składniki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki,kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem ,zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu około 1-2 godziny często mieszając, śliwki muszą się całkowicie rozpaść i zgęstnieć, a cały płyn musi odparować. Gdy czekośliwka będzie dość gęsta wsypujemy kakao mieszamy i gotujemy kilka minut.
Gotową czekośliwkę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.