Do góry

Przetwory Przepis na:

Czereśnie w zalewie cynamonowej

Czereśnie w zalewie cynamonowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49503

Dodano:

Odsłon: 2901

W tym sezonie czereśnie w nieco innym zestawieniu smakowym, z brązowym cukrem i cynamonem. Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po 500 ml.

Składniki

  • czereśnie 1 kg
  • zalewa:
  • cukier brązowy 500 g
  • ocet winny 100 ml
  • ocet spirytusowy 100 ml
  • woda 200 ml
  • dodatkowo:
  • kora cynamonowa 3 laski
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czereśnie w zalewie cynamonowej

Przygotowanie

  1. Owoce myjemy, przycinamy lub odrywamy ogonki. Czereśnie możemy wydrylować, ale ja od ubiegłego sezonu do tego rodzaju przetworów daję owoce z pestkami i krótkimi
    ogonkami. Tak przygotowane czereśnie można wygodnie zajadać chwytając za ogonki :)
    Umyte i osuszone owoce przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego wypełnionego owocami słoiczka dajemy laskę kory cynamonowej.
    W garnku zagotowujemy składniki przeznaczone na zalewę. Całość gotujemy 2- 3 minuty. Gorącym płynem zalewamy czereśnie.
    Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na drewnianej deseczce.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń