Do góry

Przetwory Przepis na:

Czosnek w oleju (do słoika)

Czosnek w oleju (do słoika)

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49417

Dodano:

Odsłon: 384

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy czosnek w różnych odsłonach. Czosnku w oleju jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam szybko nadrobić zaległości. Przepis podejrzany na blogu Hajduczek naturalnie.

Składniki

  • czosnek 10 pałek
  • suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • świeży tymianek 3 gałązki
  • sól wielicka gruboziarnista 3 łyżki
  • olej wielkopolski 500 ml
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnek w oleju (do słoika)

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy z łusek, wrzucamy do rondelka. Dodajemy tymianek, rozmaryn, sól. Całość zalewamy olejem (powinien przykryć wszystkie składniki). Czosnek doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy gorącym olejem.
    Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy. Następnie układamy na drewnianej desce, odwrócone do góry dnem, pozostawiamy do wystudzenia.

    Uwaga 1: Jeżeli zostanie Wam trochę oleju to możecie go zlać do butelki i używać do przygotowania różnego rodzaju dań. Olej jest bardzo aromatyczny i żal z niego nie skorzystać.

    Uwaga 2: Na dnie rondelka na pewno zostanie część soli, która nie uległa rozpuszczeniu. Nie stresujemy się, tak ma być.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 27 września Jedno z moich ulubionych wloskich antipasti. A olej jest idealny do wielu potraw - to prawda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 września Bardzo ciekawy przepis, zapisalam do zrobienia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń