Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnkowe krokodylki zachwycą miłośników intensywnych smaków. Nazwa przekąski nawiązuje do zielonej, łuskowatej skóry krokodyla. Marynowanie warzyw z dodatkiem bogatej ilości czosnku sprawia, że mają wyrazisty i mocny smak. Dzięki temu są idealne do kanapek, sałatek lub jako ostra przekąska solo. Do klasycznych krokodylków dosypuje się także chili, tutaj mamy łagodniejszą wersję, która zawiera tylko czosnek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4168
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1157
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4168
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1157
Składniki
Ze względu na długi czas „leżakowania” ogórków, warto zostawić je do marynowania na noc, a pasteryzację wykonać następnego dnia.
Ogórki namaczaj w bardzo zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, porządnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż ogórki do miski, zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-6 godzin, aby puściły sok. W międzyczasie możesz przemieszać je 2-3 razy.
W tym czasie przygotuj zalewę. Wlej do garnka ocet, olej i wsyp cukier, następnie zagotuj i odstaw do pełnego wystudzenia. Obierz czosnek z łupin i pokrój w plasterki, przełóż do zalewy. Ogórki odciśnij z soku i przełóż do zimnej zalewy octowo-czosnkowej. Zostaw je do marynowania na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przekładaj ogórki do słoików, najlepiej pionowo, aby zmieścić jak najwięcej krokodylków. Zalewę przecedź przez sitko, aby wyłowić plasterki czosnku, po czym poukładaj czosnek w równych ilościach do słoików. Ogórki zalej zalewą, wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć nakrętką. Pasteryzuj ogórki ok. 5 minut od momentu zagotowania wody. Proces ten możesz także przeprowadzić w piekarniku – wstawiając słoiki do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 130°C i trzymaj je przez 1 godzinę.
Gotowe czosnkowe krokodylki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu przez całą zimę, a po otwarciu - w lodówce.