Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnkowe krokodylki zachwycą miłośników intensywnych smaków. Nazwa przekąski nawiązuje do zielonej, łuskowatej skóry krokodyla. Marynowanie warzyw z dodatkiem bogatej ilości czosnku sprawia, że mają wyrazisty i mocny smak. Dzięki temu są idealne do kanapek, sałatek lub jako ostra przekąska solo. Do klasycznych krokodylków dosypuje się także chili, tutaj mamy łagodniejszą wersję, która zawiera tylko czosnek.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Składniki
Ze względu na długi czas „leżakowania” ogórków, warto zostawić je do marynowania na noc, a pasteryzację wykonać następnego dnia.
Ogórki namaczaj w bardzo zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, porządnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż ogórki do miski, zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-6 godzin, aby puściły sok. W międzyczasie możesz przemieszać je 2-3 razy.
W tym czasie przygotuj zalewę. Wlej do garnka ocet, olej i wsyp cukier, następnie zagotuj i odstaw do pełnego wystudzenia. Obierz czosnek z łupin i pokrój w plasterki, przełóż do zalewy. Ogórki odciśnij z soku i przełóż do zimnej zalewy octowo-czosnkowej. Zostaw je do marynowania na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przekładaj ogórki do słoików, najlepiej pionowo, aby zmieścić jak najwięcej krokodylków. Zalewę przecedź przez sitko, aby wyłowić plasterki czosnku, po czym poukładaj czosnek w równych ilościach do słoików. Ogórki zalej zalewą, wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć nakrętką. Pasteryzuj ogórki ok. 5 minut od momentu zagotowania wody. Proces ten możesz także przeprowadzić w piekarniku – wstawiając słoiki do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 130°C i trzymaj je przez 1 godzinę.
Gotowe czosnkowe krokodylki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu przez całą zimę, a po otwarciu - w lodówce.