Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnkowe krokodylki zachwycą miłośników intensywnych smaków. Nazwa przekąski nawiązuje do zielonej, łuskowatej skóry krokodyla. Marynowanie warzyw z dodatkiem bogatej ilości czosnku sprawia, że mają wyrazisty i mocny smak. Dzięki temu są idealne do kanapek, sałatek lub jako ostra przekąska solo. Do klasycznych krokodylków dosypuje się także chili, tutaj mamy łagodniejszą wersję, która zawiera tylko czosnek.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4890
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29549
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 201
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19091
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 873
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4890
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29549
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 201
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19091
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 873
Składniki
Ze względu na długi czas „leżakowania” ogórków, warto zostawić je do marynowania na noc, a pasteryzację wykonać następnego dnia.
Ogórki namaczaj w bardzo zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, porządnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż ogórki do miski, zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-6 godzin, aby puściły sok. W międzyczasie możesz przemieszać je 2-3 razy.
W tym czasie przygotuj zalewę. Wlej do garnka ocet, olej i wsyp cukier, następnie zagotuj i odstaw do pełnego wystudzenia. Obierz czosnek z łupin i pokrój w plasterki, przełóż do zalewy. Ogórki odciśnij z soku i przełóż do zimnej zalewy octowo-czosnkowej. Zostaw je do marynowania na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przekładaj ogórki do słoików, najlepiej pionowo, aby zmieścić jak najwięcej krokodylków. Zalewę przecedź przez sitko, aby wyłowić plasterki czosnku, po czym poukładaj czosnek w równych ilościach do słoików. Ogórki zalej zalewą, wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć nakrętką. Pasteryzuj ogórki ok. 5 minut od momentu zagotowania wody. Proces ten możesz także przeprowadzić w piekarniku – wstawiając słoiki do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 130°C i trzymaj je przez 1 godzinę.
Gotowe czosnkowe krokodylki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu przez całą zimę, a po otwarciu - w lodówce.