Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowe kostki rosołowe, dostępne w każdym sklepie są sporym ułatwieniem w codziennym gotowaniu. Nie ma się co łudzić, że zawierają same zdrowe i naturalne składniki. Dlatego dzisiaj proponuję bulionetkę warzywną, którą bez problemu przygotujemy sami w domu, a dzięki niej wzbogacimy smak naszych zup i sosów. Bulionetki wychodzi całkiem sporo - przechowujemy ją w lodówce (spokojnie wytrzyma pół roku) lub mrozimy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8252
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4586
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8252
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4586
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Składniki
Przepis tradycyjny: Warzywa myjemy i obieramy. Pomidory obieramy ze skórki. Przekładamy do malaksera lub ścieramy na tarce. Natkę drobno siekamy. Przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy z solą, wodą (lub winem, jeśli ktoś woli) i oliwą. Dusimy całość ok. 40 minut, często mieszając. Gotową mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy je do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce do pół roku (sól jest świetnym konserwantem :)) Smacznych zup, sosów i dań! :)
Przepis na Thermomix / Monsieur Cousine: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchew, seler (korzeń), pietruszkę, seler naciowy, cebulę i cukinię kroimy na niewielkie kawałki. Razem z czosnkiem, grzybami, natką i obranymi ze skórki pomidorami przekładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy 20 sek/obr.7. Dolewamy wodę (lub wino) i oliwę, dodajemy sól i gotujemy całość 30 minut/Varoma/SF/obr. 2. Na pokrywie stawiamy koszyczek. Całość możemy zmiksować na gęstą pastę lub zostawić kawałeczki warzyw. Gotową mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy je do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce do pół roku (sól jest świetnym konserwantem :)). Smacznych zup, sosów i dań! :) Z przepisu wchodzą 4 słoiczki o pojemności ok. 250 ml.