Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konfitura z żurawiny to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się zarówno w deserach, jak i słonych przekąskach. Cudownie komponuje się z górskimi serkami zapiekanymi na grillu. Chcąc wydobyć odpowiednią słodycz z żurawiny, warto zebrać owoce po pierwszych przymrozkach lub wstawić zebrane owoce na 5-6 godzin do zamrażalnika. Przepis pochodzi z 494 odcinka "Ewa gotuje".
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4704
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4704
Składniki
Żurawinę najlepiej zbierać po przymrozkach. W przeciwnym razie warto ją lekko zmrozić w zamrażarce (5-6 godzin). Wówczas będzie słodsza i mniej cierpka.
Owoce umieścić w rondlu. Zasypać cukrem (w proporcji 2:1). Postawić na kuchence, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać jabłka – obrane i starte na dużych oczkach. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.