Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konfitura z żurawiny to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się zarówno w deserach, jak i słonych przekąskach. Cudownie komponuje się z górskimi serkami zapiekanymi na grillu. Chcąc wydobyć odpowiednią słodycz z żurawiny, warto zebrać owoce po pierwszych przymrozkach lub wstawić zebrane owoce na 5-6 godzin do zamrażalnika. Przepis pochodzi z 494 odcinka "Ewa gotuje".
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 28
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 137
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 28
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 137
Składniki
Żurawinę najlepiej zbierać po przymrozkach. W przeciwnym razie warto ją lekko zmrozić w zamrażarce (5-6 godzin). Wówczas będzie słodsza i mniej cierpka.
Owoce umieścić w rondlu. Zasypać cukrem (w proporcji 2:1). Postawić na kuchence, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać jabłka – obrane i starte na dużych oczkach. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.