Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa do zrobienia a bardzo smaczna domowa nutella z orzechów laskowych i czekolady. Idealna do ciast, deserów czy kanapek.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Orzechy laskowe wrzuciłam na suchą patelnię i prażyłam kilka minut podrzucając nimi co pewien czas, aby się nie przypaliły. Można je też prażyć w piekarniku, ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Gorące orzechy przełożyłam na bawełniany ręcznik kuchenny, zawinęłam je i pocierałam jedne o drugie, aby pozbawić je jak największej ilości skórek. W ten sposób krem nie będzie miał w sobie goryczy. Obrane ze skórki orzechy zmieliłam kilkukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, a następnie jeszcze trochę zmiksowałam blenderem aż zaczęły puszczać olej. Można je od razu wrzucić do blendera i mielić do uzyskania prawie płynnej konsystencji, ale ja mam do tego za słaby blender i sobie nie radził. Mleko wlałam do rondla. Wsypałam cukier i zagotowałam. Zdjęłam z ognia i do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Odczekałam dwie minuty i wymieszałam. Następnie mleko z czekoladą przelałam do orzechów i blendowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodałam masło i ponownie zblendowałam do połączenia. Gotową nutellę przelałam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam je i po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów.