Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa nutella z orzechów laskowych

Domowa nutella z orzechów laskowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3994

Dodano:

Odsłon: 5964

Łatwa do zrobienia a bardzo smaczna domowa nutella z orzechów laskowych i czekolady. Idealna do ciast, deserów czy kanapek.

Składniki

  • 200g wyłuskanych orzechó laskowych
  • 3/4szkl. mleka
  • 1/3szkl. cukru
  • 100g mlecznej czekolady
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa nutella z orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Orzechy laskowe wrzuciłam na suchą patelnię i prażyłam kilka minut podrzucając nimi co pewien czas, aby się nie przypaliły. Można je też prażyć w piekarniku, ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Gorące orzechy przełożyłam na bawełniany ręcznik kuchenny, zawinęłam je i pocierałam jedne o drugie, aby pozbawić je jak największej ilości skórek. W ten sposób krem nie będzie miał w sobie goryczy. Obrane ze skórki orzechy zmieliłam kilkukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, a następnie jeszcze trochę zmiksowałam blenderem aż zaczęły puszczać olej. Można je od razu wrzucić do blendera i mielić do uzyskania prawie płynnej konsystencji, ale ja mam do tego za słaby blender i sobie nie radził. Mleko wlałam do rondla. Wsypałam cukier i zagotowałam. Zdjęłam z ognia i do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Odczekałam dwie minuty i wymieszałam. Następnie mleko z czekoladą przelałam do orzechów i blendowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodałam masło i ponownie zblendowałam do połączenia. Gotową nutellę przelałam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam je i po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń