Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulinarną, którą dodaje się do różnego rodzaju dań. Do jedzenia najczęściej wykorzystuje się młode liście oraz łodygi lubczyku, które są pełne aromatu i smaku. Oprócz licznych właściwości odżywczych, roślina słynie także z tego, iż jest naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu różnych dolegliwości. Magia lubczyku związana jest nie tylko z jego licznymi właściwościami leczniczymi, ale także z legendami według których przyciąga miłość. W te właściwości lubczyku wierzyli nasi przodkowie. Lubczyk można kupić dziś jako przyprawę w płynie pod nazwą maggi, ale w czerwcu możemy sami zrobić domową przyprawę i ją zamrozić. Będzie nam służyć do samej wiosny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8001
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8001
Składniki
Lubczyk myjemy, siekamy grubo nożem (razem z łodygami, bo w nich jest bardzo dużo aromatu).
Tak przygotowane ziele przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i 6 łyżek oleju. Całość dokładnie blendujemy na papkę (jak pesto). Gotową maggi przekładamy do pojemniczków na lód uprzednio delikatnie natłuszczonych olejem i wkładamy do zamrażarki.
Domowe kostki maggi gotowe!
Nasze rady: Zamrożone kostki możemy przełożyć do woreczka strunowego. Ułatwia to wyjmowanie ich z zamrażarki. Lubczyk świeży najlepszy jest późną wiosną, na przełomie maja i czerwca. Wtedy warto go zaprawiać.