Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy chrzan

Domowy chrzan

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 18447

Dodano:

Odsłon: 7477

Ma moc!!! W Święta najlepiej smakuje własny chrzan, utarty w potoku łez.

Składniki

  • Chrzan korzeń 20 dag
  • ocet, sól, majonez- można przechowywać długo
  • śmietana, sól- można przechowywać kilka dni
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy chrzan

Przygotowanie

  1. Zapomniałam zrobić zdjęcia pośrednie :(
    Wykopałam korzeń chrzanu, pozostałe w ziemi odnóżki odbiją na wiosnę.
    Obrałam korzeń i w męczarniach starłam go ręcznie na cienkim oczku bo dla jednego korzenia nie chciało mi się włączać maszynki z tarką.
    Chrzan jest bardzo ostry. Dodałam kapkę octu, dwie łychy majonezu i sól do smaku. Można też dodać odrobiną cukru.

    Taki chrzan można przechowywać dosyć długo- ten mam już dwa miesiące

    Jeśli robimy chrzan przed świętami można użyć śmietany 18%.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 marca Pyszny chrzanik ,oj pamiętam jak robiło sie i płakało przy tarciu:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 08 grudnia 2020 Dzięki za przepis. Przyda się nie tylko na Boże Narodzenie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 grudnia 2020 Super domowa rzecz do mięs i na kanapki. Też coś podobnego robimy, a jak nos przeczyszcza, to nie widzę nic lepszego ;p Odpowiedzi: 16 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 grudnia 2020 Domowy chrzanik idealny na jesienne chłody i katar:) Czasem żeby złagodzić jego smak łączę go z tartym jabłkiem. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń