Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy ketchup

Domowy ketchup

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 1271

Domowy ketchup jest znacznie lepszy w smaku od tego sklepowego, a co najważniejsze zawiera tylko naturalne składniki - zero chemii, konserwantów i zagęstników w postaci tajemniczej gumy ksantanowej. Przyprawy można dowolnie modyfikować, według własnego gustu i smaku. Niezbędna jednak jest sól, cukier i ocet, a właściwy aromat zapewnia czosnek, zioła i słodka papryka. Jeśli wolicie ketchup w wersji pikantnej zachęcam do sypnięcia większej ilości chili i pieprzu. Z tej porcji wychodzi około 10 małych słoiczków po 200 g, a każdy z nich smakuje słońcem, latem i dojrzewającymi w słońcu pomidorami.

Składniki

  • pomidory mięsiste np. lima 2 1/2 kg
  • jabłka kwaśne 400 g
  • Papryka czerwona 400 g
  • Seler zwyczajny 50 g
  • Marchew 200 g
  • Cebula 400 g
  • Sól 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy 6% 1/4 szklanki
  • Cukier 6 łyżek
  • Czosnek 2 ząbki
  • papryka mielona czerwona 3 łyżeczki
  • mieszanka ziół bazylia, oregano, tymianek, majeranek estragon 3 łyżki
  • chili do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Goździki 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy ketchup

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Marchew, seler, cebulę, jabłka obrać ze skórki lub/i usunąć gniazda nasienne. Dodać do pomidorów. Paprykę oczyścić i pokroić na na kawałki, dodać do reszty składników. Składniki ugotować do miękkości. Ugotowane składniki dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Ponownie wstawić na gaz i gotować ok. 1 godziny do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ocet, liść, goździki i cukier.

  2. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny do zgęstnienia, co chwilę mieszając. Kiedy ketchup będzie wystarczająco gęsty, usunąć liście laurowe, goździki, przelać do czystych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń