Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków o pojemności 180 ml.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, ostry nóż, deska do krojenia, gęste sitko, blender, łyżka stołowa, mała łyżeczka, słoiki,,
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19817
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242664
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19817
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242664
Składniki
Umyte pomidory pokrój na kawałki, usuń twarde końcówki, wsyp do garnka z grubym dnem. Marchewkę , pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę i czosnek pokrój w kostkę .
Do garnka z pomidorami wrzuć rozdrobnione warzywa, wymieszaj. Garnek postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na początku garnek przykryj pokrywką, aby szybciej się zagotowało, później gotuj bez przykrycia, wtedy woda szybciej odparuje.
Pamiętaj o częstym mieszaniu łyżką . Gdy warzywa będą już miękkie zdejmij garnek z ognia, lekko wystudź. Zmiksuj całość blenderem, najlepiej ręcznym. Masę przetrzyj przez gęste sitko. To co zostanie na sicie ( pestki, skórki ) wyrzuć.
Przełóż z powrotem do czystego garnka z grubym dnem. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól, paprykę, chili, pieprz, ocet, ziele angielskie oraz listki laurowe, wymieszaj.
Garnek ponownie postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu aż masa zgęstnieje oczywiście bez przykrycia. Ja gotowałem trochę ponad 2 godziny. W tym czasie trzeba bardzo często mieszać, co sprawi że woda szybciej odparuje. Pamiętaj gdy ketchup wystygnie to jeszcze trochę zgęstnieje.
Pod koniec gotowania wyjmij listki laurowe. Gotowy ketchup przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 20 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !