Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ketchup jest smaczny i zdrowy, warto go zrobić samemu.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, gęste sitko, tarka, małe słoiczki.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 102
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 177
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1357
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 102
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 177
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1357
Składniki
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka najlepiej z grubym dnem. Marchewkę , pietruszkę , selera obieramy cieniutko ze skórki, myjemy, ścieramy na tarce na małych oczkach, wsypujemy do pokrojonych pomidorów. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę , czosnek drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Garnek stawiamy na ogniu, całość mieszamy drewnianą łyżką . Gotujemy przez godzinę na niedużym ogniu ( bez przykrycia ), od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masę miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez gęste sitko. Otrzymany przecier wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości. W tym czasie często mieszamy, aby się przecier nie przypalił i szybciej odparowała z niego woda. Przed końcem gotowania dodajemy cukier, ocet oraz doprawiamy do smaku przyprawami i solą . Gotujemy jeszcze parę minut.
Gorący ketchup przekładamy do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut w temperaturze wody 80 - 85 C. Ketchup przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Jeśli chcemy możemy zagęścić nasz ketchup zawiesiną mąki ziemniaczanej z wodą . Na tę porcję wsypujemy lekko czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej do małej miseczki, wlewamy około 2 - 3 łyżki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Mikstura powinna mieć lekko płynną konsystencję . Wlewamy przygotowaną miksturę cienkim strumieniem pod koniec gotowania ketchupu, energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki, gotujemy jeszcze parę minut.