Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ketchup jest smaczny i zdrowy, warto go zrobić samemu.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, gęste sitko, tarka, małe słoiczki.
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 110
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 441
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1536
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6411
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 110
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 441
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1536
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6411
Składniki
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka najlepiej z grubym dnem. Marchewkę , pietruszkę , selera obieramy cieniutko ze skórki, myjemy, ścieramy na tarce na małych oczkach, wsypujemy do pokrojonych pomidorów. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę , czosnek drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Garnek stawiamy na ogniu, całość mieszamy drewnianą łyżką . Gotujemy przez godzinę na niedużym ogniu ( bez przykrycia ), od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masę miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez gęste sitko. Otrzymany przecier wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości. W tym czasie często mieszamy, aby się przecier nie przypalił i szybciej odparowała z niego woda. Przed końcem gotowania dodajemy cukier, ocet oraz doprawiamy do smaku przyprawami i solą . Gotujemy jeszcze parę minut.
Gorący ketchup przekładamy do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut w temperaturze wody 80 - 85 C. Ketchup przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Jeśli chcemy możemy zagęścić nasz ketchup zawiesiną mąki ziemniaczanej z wodą . Na tę porcję wsypujemy lekko czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej do małej miseczki, wlewamy około 2 - 3 łyżki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Mikstura powinna mieć lekko płynną konsystencję . Wlewamy przygotowaną miksturę cienkim strumieniem pod koniec gotowania ketchupu, energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki, gotujemy jeszcze parę minut.