Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy ketchup z cukinii

Domowy ketchup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 5002

Dodano:

Odsłon: 1785

Pyszny i zdrowy domowy ketchup z cukinii. Przygotowanie jest banalnie proste!

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę (nie trzeba jej obierać). Przekładamy wszystko do miski i zasypujemy sporą ilością soli. Najlepiej robić to warstwami (tak jak pokazałem na filmie). Wszystko odstawiamy przynajmniej na 5 godzin, można na całą noc.

  2. Cukinie, cebulę i płyn, który się z nich wytrącił przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy przez 20 minut.

  3. Dodajemy pozostałe składniki: czosnek (można rozgnieść na prasce), przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, pieprz i chili i wszystko gotujemy razem jeszcze przez 10 minut.

  4. Zdejmujemy garnek z gazu, albo z płyty i wszystko blendujemy aż dostaniemy gładki ketchup.

  5. Gorący ketchup można nałożyć do słoików, zakręcić i obrócić aby się zassały, albo chłodny nałożyć do słoików, zakręcić i włożyć do chłodnego piekarnika, ustawić temperaturę na 130-140C i grzać przez 30-40 minut. Później słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piecu. Słoiki jak ostygną to się zasysają. Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować ketchup krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń