Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy domowy ketchup z cukinii. Przygotowanie jest banalnie proste!
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Składniki
Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę (nie trzeba jej obierać). Przekładamy wszystko do miski i zasypujemy sporą ilością soli. Najlepiej robić to warstwami (tak jak pokazałem na filmie). Wszystko odstawiamy przynajmniej na 5 godzin, można na całą noc.
Cukinie, cebulę i płyn, który się z nich wytrącił przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy pozostałe składniki: czosnek (można rozgnieść na prasce), przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, pieprz i chili i wszystko gotujemy razem jeszcze przez 10 minut.
Zdejmujemy garnek z gazu, albo z płyty i wszystko blendujemy aż dostaniemy gładki ketchup.
Gorący ketchup można nałożyć do słoików, zakręcić i obrócić aby się zassały, albo chłodny nałożyć do słoików, zakręcić i włożyć do chłodnego piekarnika, ustawić temperaturę na 130-140C i grzać przez 30-40 minut. Później słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piecu. Słoiki jak ostygną to się zasysają. Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować ketchup krok po kroku.