Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sok wiśniowy to jeden z najlepszych przetworów na zimę, który będzie pysznym dodatkiem do herbaty a także świetną bazą do orzeźwiających napojów w sezonie letnim. Sok z wiśni to skarbnica witamin i substancji mineralnych, dlatego warto przygotować ten pyszny sok i cieszyć jego smakiem w długie jesienne wieczory.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 717
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 432
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 717
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 432
Składniki
Wydrylowane wiśnie umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy cukrem, wszystko dokładnie razem mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Kolejnego dnia garnek z wiśniami gotujemy na małym płomieniu do momentu aż wiśnie zmiękną,od czasu do czasu mieszając, u mnie zajęło to około 30 minut. Następnie wiśnie odcedzamy a gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z wody, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.