Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2128

Dodano:

Odsłon: 1618

Bardzo prosty do wykonania domowy sos pomidorowy.

Składniki

  • 4-5 kg sparzonych wrzątkiem pomidorów
  • 5 średnich słoików (zależy od gatunku pomidorów, ile wyjdzie gęstego sosu)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy sos pomidorowy

Przygotowanie

  1. Sparzone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Nie obieramy ze skórki, chyba że bardzo chcecie.

  2. Pokrojone pomidory blendujemy (dlatego nie obieram ze skórek).

  3. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podczas gotowania woda będzie odparowywać, a wtedy sos gęstnieje.

  4. Gęsty i gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnego od wieczka. Zakręcamy szczelnie uważając, aby nie przekręcić!

  5. Do większego garnka na spód kładziemy ściereczkę, układamy słoiki i między nimi wciskamy kolejną ścierkę (nie jest to konieczne, ale wtedy jest pewność, że słoiki nie będą o siebie uderzać). Zalewamy ciepłą wodą (szybciej się zagotuje) do wysokości 3/4 słoików.

  6. Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

  7. Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem na ścierce w chłodnym miejscu (sprawdźcie, czy wszystkie są szczelne, jeśli któryś nie złapał, zakręćcie go porządnie!).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń