Do góry

Przetwory Przepis na:

dyniowe pure na zimowe gotowanie

dyniowe pure na zimowe gotowanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2361

Dodano:

Odsłon: 1514

Bardzo dużo wartości odżywczych, a bardzo mało kalorii - to zalety dyni. Można przechowywać w całości, ale ponieważ jednej zimy dynia mi spleśniała, to od teraz przechowuję ją tak: z 6 kg dyni ok. 4 litry pure

Składniki

  • dynia - 6 kg
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
dyniowe pure na zimowe gotowanie

Przygotowanie

  1. Zwykle robię pure, gdy mam ogromną dynię - część przeznaczam na pure.
    Dynie kroję wzdłuż włókien, nie walczę z nią, tylko pozwalam prowadzić ostrze noża :)
    Takie kawałki jakie wyjdą myję i układam na blaszce do pieczenia. Blaszkę czasem wykładam papierem, a czasem nie. Dynia raczej się nie przypali.

    Piekę godzinę w temperaturze 160 stopni.

  2. Łyżką wybieram miękki upieczony miąższ i przekładam do pojemników z przykrywkami. Resztę miąższu, który przylega bardziej do skórki, zeskrobuję nożem do masła (hokkaido można zmiksować ze skórką).

    Ponieważ nie wiem jeszcze który pojemnik do czego użyję, na wszelki wypadek blenduję - 5 sekund każdy pojemnik.
    Studzę, zamykam, podpisuję i wkładam do zamrażarki. Przechowuję 3-4 miesiące.

  3. Zastosowanie:
    - zupa z dyni
    - zagęstnik do sosów
    - do zapiekanek
    - dodatek do deserów
    - zamiast jajek do ciast
    - dyniowe muffinki na śniadanie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 18 września 2017 dostałam taką 1 szt 15 kg, podzieliłam na różne "produkty końcowe" :) właśnie podrzucam pomysły :) a swoją drogą do bardzo wielu potraw i przetworów można dodać dynię w różnej proporcji, obniżając ich kaloryczność :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 września 2017 No masz, tylko 6 kg, bo u nas chyba z 50-60 kg będzie ;)
Ciężko to wszystko przerobić i co roku myślimy co dalej hehe. Zupy, przeciery itp. itd, no i trochę też na Halloween zostaje, takie bardziej wrośnięte xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń