Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przetworów
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4884
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13265
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3201
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 967
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4884
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13265
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3201
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 967
Składniki
Agrest umyłem, odszypułkowałem. 3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki. Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia. Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia. Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem. Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki. Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków. Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut. Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.