Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przetworów
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10604
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4743
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10604
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4743
Składniki
Agrest umyłem, odszypułkowałem. 3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki. Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia. Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia. Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem. Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki. Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków. Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut. Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.