Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banany to owoce uniwersalne, lubię je dorośli i dzieci. Jednak bardzo szybko dojrzewają, dlatego mamy dla was propozycję przedłużenia trwałości tych egzotycznych przysmaków. Wykonanie dżemu bananowego nie wymaga wyrafinowanych umiejętności kulinarnych, a sam proces przebiega bardzo szybko. Gotowym dżemem możesz posmarować kromkę chleba, dodać do naleśników lub deserów.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 142
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 238
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 142
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 238
Składniki
Obierz banany i pokrój je w plasterki, odłóż do miski i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj, by sok pokrył wszystkie kawałki (dzięki temu banany nie ściemnieją). Do średniego garnka wlej wodę, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj cytrynowe banany oraz ekstrakt waniliowy, a gdy owoce zaczną bulgotać, zmniejsz ogień.
Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i rozbijając owoce drewnianą łyżką lub widelcem. Gotuj dżem około 20 minut lub do uzyskania właściwej konsystencji. Pamiętaj, że gdy dżem ostygnie, będzie bardziej gęsty.
Przelej dżem do słoiczków i przechowuj w lodówce. Gdy chcesz przedłużyć trwałość konfitury, przełóż ją do słoików (gdy jest jeszcze bardzo gorąca), mocno zakręć, odwróć do góry dnem i w tej pozycji pozwól wystygnąć. Pokrywki słoików powinny być wklęsłe. Dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.