Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banany to owoce uniwersalne, lubię je dorośli i dzieci. Jednak bardzo szybko dojrzewają, dlatego mamy dla was propozycję przedłużenia trwałości tych egzotycznych przysmaków. Wykonanie dżemu bananowego nie wymaga wyrafinowanych umiejętności kulinarnych, a sam proces przebiega bardzo szybko. Gotowym dżemem możesz posmarować kromkę chleba, dodać do naleśników lub deserów.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5816
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9635
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5816
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9635
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Składniki
Obierz banany i pokrój je w plasterki, odłóż do miski i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj, by sok pokrył wszystkie kawałki (dzięki temu banany nie ściemnieją). Do średniego garnka wlej wodę, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj cytrynowe banany oraz ekstrakt waniliowy, a gdy owoce zaczną bulgotać, zmniejsz ogień.
Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i rozbijając owoce drewnianą łyżką lub widelcem. Gotuj dżem około 20 minut lub do uzyskania właściwej konsystencji. Pamiętaj, że gdy dżem ostygnie, będzie bardziej gęsty.
Przelej dżem do słoiczków i przechowuj w lodówce. Gdy chcesz przedłużyć trwałość konfitury, przełóż ją do słoików (gdy jest jeszcze bardzo gorąca), mocno zakręć, odwróć do góry dnem i w tej pozycji pozwól wystygnąć. Pokrywki słoików powinny być wklęsłe. Dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.