Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem borówkowy z dynią

Dżem borówkowy z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 2491 Ocena: 17539

Dodano:

Odsłon: 623

Znakomity dodatek na kanapki dla dzieci.

Składniki

  • 1 kg borówek
  • 30 dag miąższu dyni
  • 65 dag cukru
  • 3 szklanki wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem borówkowy z dynią

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Borówki sparzyć wrzątkiem, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrem, dodać dynię, gotować kilka minut, następnie wsypać borówki. Smażyć, stale mieszając aż owoce staną się szkliste i odpowiedniej konsystencji. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Do dłuższego przechowywania pasteryzować przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń