Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niskosłodzony nadaje się do deserów i także jako dodatek do sosów do sałat i mięs.
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1908
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 30
Polecam.
Odsłon: 735
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1908
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 30
Polecam.
Odsłon: 735
Składniki
Dostałam piękne i nie pryskane brzoskwinie. ładniejsze owoce wykorzystałam do przetworów, połówki brzoskwiń w lekkiej zalewie. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-polowki-brzoskwin-w-lekkiej-zalewie,192149,fafiatko.html Uszkodzone owoce można wykorzystać na przepyszny dżem.
Brzoskwinie obiera się i wyjmuje z nich pestki. Kawałki owoców daję się do garnka z odrobiną wody. Paruje się je pod przykryciem, aż puszczą sok. Pokrywkę się zdejmuje i odparowuje owoce, aż dżem zgęstnieje. Dla pewności lepiej owoce można co i raz przemieszać. Na trzy litry pokrojonych owoców, wyszło mi ponad litr dżemu. Dosłodziłam go kilkoma łyżkami cukru. Rozlany dżem do słoików, pasteryzuje się 15 minut od zagotowania.
Taki niskosłodzony dżem można wykorzystać do sosów do mięs, ostatnio przygotowałam na bazie dżemu winegret do sałaty. Bezbłędny tez jest sos grillowy z dodatkiem tego dżemu. Oczywiście jest też dobry na kanapkach czy do deserów.
Smacznego :)