Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 18426

Dodano:

Odsłon: 1025

Niskosłodzony nadaje się do deserów i także jako dodatek do sosów do sałat i mięs.

Składniki

  • Brzoskwinia
  • Cukier według preferencji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Dostałam piękne i nie pryskane brzoskwinie. ładniejsze owoce wykorzystałam do przetworów, połówki brzoskwiń w lekkiej zalewie.
    https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-polowki-brzoskwin-w-lekkiej-zalewie,192149,fafiatko.html
    Uszkodzone owoce można wykorzystać na przepyszny dżem.

  2. Brzoskwinie obiera się i wyjmuje z nich pestki. Kawałki owoców daję się do garnka z odrobiną wody. Paruje się je pod przykryciem, aż puszczą sok.
    Pokrywkę się zdejmuje i odparowuje owoce, aż dżem zgęstnieje. Dla pewności lepiej owoce można co i raz przemieszać.
    Na trzy litry pokrojonych owoców, wyszło mi ponad litr dżemu. Dosłodziłam go kilkoma łyżkami cukru.
    Rozlany dżem do słoików, pasteryzuje się 15 minut od zagotowania.

  3. Taki niskosłodzony dżem można wykorzystać do sosów do mięs, ostatnio przygotowałam na bazie dżemu winegret do sałaty.
    Bezbłędny tez jest sos grillowy z dodatkiem tego dżemu.
    Oczywiście jest też dobry na kanapkach czy do deserów.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 października W tym roku nic u nas z tego nie wyjdzie, bo wszystko zostało, ale jeszcze jest zjadane na bieżąco hehe. Ale dżemik pyszny, bo czasem podobny z różnymi dodatkami robimy :) Odpowiedzi: 13 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń