Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niskosłodzony nadaje się do deserów i także jako dodatek do sosów do sałat i mięs.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 777
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425037
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10702
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336975
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 777
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425037
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10702
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336975
Składniki
Dostałam piękne i nie pryskane brzoskwinie. ładniejsze owoce wykorzystałam do przetworów, połówki brzoskwiń w lekkiej zalewie. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-polowki-brzoskwin-w-lekkiej-zalewie,192149,fafiatko.html Uszkodzone owoce można wykorzystać na przepyszny dżem.
Brzoskwinie obiera się i wyjmuje z nich pestki. Kawałki owoców daję się do garnka z odrobiną wody. Paruje się je pod przykryciem, aż puszczą sok. Pokrywkę się zdejmuje i odparowuje owoce, aż dżem zgęstnieje. Dla pewności lepiej owoce można co i raz przemieszać. Na trzy litry pokrojonych owoców, wyszło mi ponad litr dżemu. Dosłodziłam go kilkoma łyżkami cukru. Rozlany dżem do słoików, pasteryzuje się 15 minut od zagotowania.
Taki niskosłodzony dżem można wykorzystać do sosów do mięs, ostatnio przygotowałam na bazie dżemu winegret do sałaty. Bezbłędny tez jest sos grillowy z dodatkiem tego dżemu. Oczywiście jest też dobry na kanapkach czy do deserów.
Smacznego :)