Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybki, słodki i naturalny dżem z brzoskwini. Będzie nam potrzebny między innymi zdrowy słodzik jakim jest erytrytol.
1. Umyte już brzoskwinie zalewam wrzątkiem, przykrywam na 2,3 minuty
2. Po tym czasie obieram owoce ze skórki
3. Pozbyć się pestek i pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki
4. Wrzucić owoce do garnka i dodać 200g erytrytolu i zacząć mieszać
5. Mieszać często od początku smażenia
6. Po około 25 , 30 minutach dodać resztę słodziku (100g) do pektyny i wymieszać je razem.
7. Wsypać mieszankę do garnka z brzoskwiniami i mieszać !
8. Po 15 minutach gdy dżem będzie już gęsty można wyłączyć gaz i domowy dżem brzoskwiniowy gotowy
Pasteryzacja ( może być zrobiona przed przygotowaniem dżemu )
-Przygotować słoiki z zakrętkami i wrzątek wody
-Zalać garnek wrzątkiem i zacząć gotować
-Po chwili wrzucić do niego słoiki wraz zakrętkami i wyparzać je
- Wylać wrzątek, wyciągnąć zwartość z garnka I DOKŁADNIE OSUSZYĆ ( ZAKRĘTKI TEŻ )
- Przygotować blaszkę do pieczenia i położyć na nie wypełnione dżemem słoiki i szczelnie zamknąć
- Włożyć je do zimnego piekarnika i pasteryzować przez 35-40 min w temperaturze 120 stopni ( OD MOMENTU NAGRZANEGO PIEKARNIKA)
- Po tym czasie dżem już jest zapasteryzowany
Za miesiąc Wielkanoc, więc powoli możemy myśleć i planować wielkanocne dania...
Odsłon: 628
Pyszny Budyń Waniliowy lub Śmietankowy okraszony Jagodami Leśnymi z sokiem.
Odsłon: 268
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 145
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 27
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 27
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 145
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 27
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 27
Składniki
1. Umyte już brzoskwinie zalewam wrzątkiem, przykrywam na 2,3 minuty 2. Po tym czasie obieram owoce ze skórki 3. Pozbyć się pestek i pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki 4. Wrzucić owoce do garnka i dodać 200g erytrytolu i zacząć mieszać
5. Mieszać często od początku smażenia 6. Po około 25 , 30 minutach dodać resztę słodziku (100g) do pektyny i wymieszać je razem. 7. Wsypać mieszankę do garnka z brzoskwiniami i mieszać ! 8. Po 15 minutach gdy dżem będzie już gęsty można wyłączyć gaz i domowy dżem brzoskwiniowy gotowy
Pasteryzacja ( może być zrobiona przed przygotowaniem dżemu ) -Przygotować słoiki z zakrętkami i wrzątek wody -Zalać garnek wrzątkiem i zacząć gotować -Po chwili wrzucić do niego słoiki wraz zakrętkami i wyparzać je - Wylać wrzątek, wyciągnąć zwartość z garnka I DOKŁADNIE OSUSZYĆ ( ZAKRĘTKI TEŻ ) - Przygotować blaszkę do pieczenia i położyć na nie wypełnione dżemem słoiki i szczelnie zamknąć - Włożyć je do zimnego piekarnika i pasteryzować przez 35-40 min w temperaturze 120 stopni ( OD MOMENTU NAGRZANEGO PIEKARNIKA) - Po tym czasie dżem już jest zapasteryzowany
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 426
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 253