Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybki, słodki i naturalny dżem z brzoskwini. Będzie nam potrzebny między innymi zdrowy słodzik jakim jest erytrytol.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
1. Umyte już brzoskwinie zalewam wrzątkiem, przykrywam na 2,3 minuty 2. Po tym czasie obieram owoce ze skórki 3. Pozbyć się pestek i pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki 4. Wrzucić owoce do garnka i dodać 200g erytrytolu i zacząć mieszać
5. Mieszać często od początku smażenia 6. Po około 25 , 30 minutach dodać resztę słodziku (100g) do pektyny i wymieszać je razem. 7. Wsypać mieszankę do garnka z brzoskwiniami i mieszać ! 8. Po 15 minutach gdy dżem będzie już gęsty można wyłączyć gaz i domowy dżem brzoskwiniowy gotowy
Pasteryzacja ( może być zrobiona przed przygotowaniem dżemu ) -Przygotować słoiki z zakrętkami i wrzątek wody -Zalać garnek wrzątkiem i zacząć gotować -Po chwili wrzucić do niego słoiki wraz zakrętkami i wyparzać je - Wylać wrzątek, wyciągnąć zwartość z garnka I DOKŁADNIE OSUSZYĆ ( ZAKRĘTKI TEŻ ) - Przygotować blaszkę do pieczenia i położyć na nie wypełnione dżemem słoiki i szczelnie zamknąć - Włożyć je do zimnego piekarnika i pasteryzować przez 35-40 min w temperaturze 120 stopni ( OD MOMENTU NAGRZANEGO PIEKARNIKA) - Po tym czasie dżem już jest zapasteryzowany