Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy z nektarynką i sokiem z pomarańczy.

Dżem brzoskwiniowy z nektarynką i sokiem z pomarańczy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 2064

Dodano:

Odsłon: 21341

Jeśli robicie swojskie dżemy, to zachęcam do wypróbowania tego. Jest naprawdę pyszny, choć powstał z przypadku :)

Składniki

  • 2 kg. brzoskwiń
  • 1 kg. nektarynek
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 6-7 łyżek soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem brzoskwiniowy z nektarynką i sokiem z pomarańczy.

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie i nektarynki, obrać usunąć pestki i pokroić.
    Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu, mniej więcej godzinę,
    co jakiś czas mieszając. Dżem powinien zgęstnieć.
    Po tym czasie, chwilę zblendować. Nie jest to konieczne, ale my lubimy, bardziej gładkie dżemy.

  2. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i sok z cytryny. Gotować jeszcze 20-30 minut.
    Gorący dżem przełożyć do wypatrzonych słoiczków. Postawić do góry dnem.
    Po wystudzeniu, dżem dodatkowo zapasteryzować.
    Do garnka włożyć ściereczkę i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
    Pasteryzować 20 minut, od zagotowania wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń