Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu kupiłem w jednej z sieci sklepów spożywczych, tak na A, dżem cytrynowy. Bardzo mi przypadł do gustu słodko-kwaśny smak. Niestety, wszystko co dobre szybko się kończy. Nastał ogromny smutek. Ale, ale...pewnego dnia był mega "promołszyn" na cytryny. Za jedno opakowanie płaciło się, drugie było za darmo. Akurat potrzebowałem cytrynę, więc myślę sobie...no jak tu nie wziąć, skoro za free jest. No to wziąłem. W domu...a co ja z taką ilością czynił będę?!? No jak to co? Dżemik! Nie chciałem go od razu potraktować cukrem, więc pomyślałem o miodzie. A zagęstnik...jaki zagęstnik? Raczej w grudniu żadnych żelfixów nie uświadczysz...no to AGAR! bo u mnie prędzej to, niż żelatynę...więc dżem powstał, od razu owinąłem go naleśniczkami. "Miodzio"! Polecam Arek Gie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Cytryny sparzamy, studzimy. Skórkę (tylko żółtą część) ścieramy na drobnej tarce, przekładamy do rondla, dolewamy wodę. Cytryny kroimy na pół i wyciskamy sok, który przelewamy do garnka. Podgrzewamy, dodajemy miód. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy agar, mieszamy i gotujemy około 5-6 minut. Dżem (gorący) przelewamy do słoiczków, zakręcamy i układamy na czystej szmatce do góry dnem. Po 10 minutach układamy słoiki nakrętką do góry i studzimy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.