Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczą tylko trzy składniki do zrobienia dżemu z malin. Tym samym zatrzymasz smak owoców na cały rok w słoiczkach.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1599
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 345
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1599
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 345
Składniki
Maliny umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przebierz je dokładnie, aby owoce nie miały widocznych uszkodzeń. Włóż je do średniego garnka i zasyp cukrem. Włącz grzanie, a kiedy całość się zagotuje to zmniejsz moc. Po kilkunastu minutach dżem z malin puści sok. Wtedy dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Duś dalej, mieszając co jakiś czas. Sok powinien odparować, a masa owocowa gęstnieć. Powinno to zająć około 1,5 godziny.
Do wyparzonych, suchych słoików przełóż gorący dżem malinowy. Pasteryzuj około 20 minut w gorącej wodzie. Potem ułóż słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.