Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczą tylko trzy składniki do zrobienia dżemu z malin. Tym samym zatrzymasz smak owoców na cały rok w słoiczkach.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4845
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9270
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4845
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9270
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Składniki
Maliny umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przebierz je dokładnie, aby owoce nie miały widocznych uszkodzeń. Włóż je do średniego garnka i zasyp cukrem. Włącz grzanie, a kiedy całość się zagotuje to zmniejsz moc. Po kilkunastu minutach dżem z malin puści sok. Wtedy dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Duś dalej, mieszając co jakiś czas. Sok powinien odparować, a masa owocowa gęstnieć. Powinno to zająć około 1,5 godziny.
Do wyparzonych, suchych słoików przełóż gorący dżem malinowy. Pasteryzuj około 20 minut w gorącej wodzie. Potem ułóż słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.