Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczą tylko trzy składniki do zrobienia dżemu z malin. Tym samym zatrzymasz smak owoców na cały rok w słoiczkach.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 501
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 275
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 20321
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5699
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 501
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 275
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 20321
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5699
Składniki
Maliny umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przebierz je dokładnie, aby owoce nie miały widocznych uszkodzeń. Włóż je do średniego garnka i zasyp cukrem. Włącz grzanie, a kiedy całość się zagotuje to zmniejsz moc. Po kilkunastu minutach dżem z malin puści sok. Wtedy dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Duś dalej, mieszając co jakiś czas. Sok powinien odparować, a masa owocowa gęstnieć. Powinno to zająć około 1,5 godziny.
Do wyparzonych, suchych słoików przełóż gorący dżem malinowy. Pasteryzuj około 20 minut w gorącej wodzie. Potem ułóż słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.