Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczny dżem z dwóch składników bez dodatku cukru za to z odrobiną soli, która znakomicie wydobywa słodki smak malin. Wystarczy podgrzać owoce, dodać no nich nasiona chia i gotowe. Pamiętaj, aby dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem słoiki oraz zakrętki, dzięki temu przetwory dłużej zachowają świeżość.
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4788
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4747
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44642
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 310
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4788
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4747
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44642
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 310
Składniki
Przygotuj słoiki. Porządnie je umyj i wyparz.
Maliny przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Odrzuć te, które są poobijane lub nadpsute.
Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę soli i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, często mieszając, do momentu, aż maliny się rozpadną.
Następnie do gorących owoców wsyp nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do czystych i wyparzonych słoików przełóż dżem, porządnie zakręć i odstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i pozostaw na całą noc. Następnego dnia odwróć zakrętką do góry. Dżem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.