Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczny dżem z dwóch składników bez dodatku cukru za to z odrobiną soli, która znakomicie wydobywa słodki smak malin. Wystarczy podgrzać owoce, dodać no nich nasiona chia i gotowe. Pamiętaj, aby dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem słoiki oraz zakrętki, dzięki temu przetwory dłużej zachowają świeżość.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5648
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33237
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 89
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5648
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33237
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotuj słoiki. Porządnie je umyj i wyparz.
Maliny przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Odrzuć te, które są poobijane lub nadpsute.
Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę soli i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, często mieszając, do momentu, aż maliny się rozpadną.
Następnie do gorących owoców wsyp nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do czystych i wyparzonych słoików przełóż dżem, porządnie zakręć i odstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i pozostaw na całą noc. Następnego dnia odwróć zakrętką do góry. Dżem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.