Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie gładki i aksamitny dżem malinowy z wyczuwalną orzeźwiającą nutą imbirową.
lejek do dżemów, słoiczki, sito, przecierak
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326483
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12093
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16889
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5526
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326483
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12093
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16889
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5526
Składniki
Maliny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok. Następnie dodaję połowę imbiru pokrojonego w plasterki. Całość zagotowuję. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące maliny przecieramy przez sito lub za pomocą przecieraka.
Do uzyskanego musu malinowego ścieram na drobnej tarce resztę imbiru i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.