Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie gładki i aksamitny dżem malinowy z wyczuwalną orzeźwiającą nutą imbirową.
lejek do dżemów, słoiczki, sito, przecierak
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 824
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 824
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Składniki
Maliny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok. Następnie dodaję połowę imbiru pokrojonego w plasterki. Całość zagotowuję. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące maliny przecieramy przez sito lub za pomocą przecieraka.
Do uzyskanego musu malinowego ścieram na drobnej tarce resztę imbiru i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.