Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie gładki i aksamitny dżem malinowy z wyczuwalną orzeźwiającą nutą imbirową.
lejek do dżemów, słoiczki, sito, przecierak
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 119
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 282
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20518
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 119
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 282
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20518
Składniki
Maliny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok. Następnie dodaję połowę imbiru pokrojonego w plasterki. Całość zagotowuję. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące maliny przecieramy przez sito lub za pomocą przecieraka.
Do uzyskanego musu malinowego ścieram na drobnej tarce resztę imbiru i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.