Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super zapas na zimę do naleśników, gofrów i ciast.
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 130
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 130
Składniki
Wykonanie: Morele umyć i przepołowić- wysuszyć na ściereczce. Włożyć do rondla, wsypać cukier i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy owoce się całkiem rozgotują, wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę. Nadal mieszając nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować 15 minut. Proponuję pod koniec smażenia dodać budyń morelowy rozpuszczony w odrobinie zimnej wody, dżem będzie bardziej gęsty.