Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy dżem morelowy to doskonały dodatek do pieczywa, ale też do naleśników czy słodkich racuchów czy placuszków.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38320
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38320
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół
Morele umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin ( ok 4-5 )
W tym czasie morele puszczą sporo soku. Wówczas zaczynamy je gotować. Gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną i odparuje sporo płynu, a dżem zgęstnieje
W czasie gotowania owoce często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Jeśli chcemy całkiem gładki dżem możemy go pod koniec gotowania zblendować
Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go wrzący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki odstawiamy przykryte ręcznikiem lub kocykiem, aby się zassały
Gdy wystygną odnosimy do spiżarki