Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy dżem morelowy to doskonały dodatek do pieczywa, ale też do naleśników czy słodkich racuchów czy placuszków.
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 2113
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1161
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 171
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 2113
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1161
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 171
Składniki
Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół
Morele umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin ( ok 4-5 )
W tym czasie morele puszczą sporo soku. Wówczas zaczynamy je gotować. Gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną i odparuje sporo płynu, a dżem zgęstnieje
W czasie gotowania owoce często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Jeśli chcemy całkiem gładki dżem możemy go pod koniec gotowania zblendować
Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go wrzący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki odstawiamy przykryte ręcznikiem lub kocykiem, aby się zassały
Gdy wystygną odnosimy do spiżarki