Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy dżem morelowy to doskonały dodatek do pieczywa, ale też do naleśników czy słodkich racuchów czy placuszków.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96272
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5738
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96272
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5738
Składniki
Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół
Morele umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin ( ok 4-5 )
W tym czasie morele puszczą sporo soku. Wówczas zaczynamy je gotować. Gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną i odparuje sporo płynu, a dżem zgęstnieje
W czasie gotowania owoce często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Jeśli chcemy całkiem gładki dżem możemy go pod koniec gotowania zblendować
Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go wrzący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki odstawiamy przykryte ręcznikiem lub kocykiem, aby się zassały
Gdy wystygną odnosimy do spiżarki