Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem morelowy o cudownym kolorze i aromacie. Przepyszny dodatek do pieczywa, ciast czy deserów.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457537
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1401
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2225
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 567
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457537
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1401
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2225
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 567
Składniki
Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wycisnąć sok, wlać do przygotowanych moreli, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie morele przełożyć do garnka lub dużej patelni, wlać sok z cytryny, wsypać łyżeczkę cynamonu i smażyć na średnim ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Ja lubię duże kawałki owoców w dżemie więc smażę go krótko, szybko odparowując sok. Jeżeli chcemy żeby owoce się rozpadły, należy podlać je szklanką wody i dusić na minimalnym ogniu przez około dwie godziny.
Gotowy dżem nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.