Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem morelowy o cudownym kolorze i aromacie. Przepyszny dodatek do pieczywa, ciast czy deserów.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 966
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 816
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 966
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 816
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12562
Składniki
Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wycisnąć sok, wlać do przygotowanych moreli, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie morele przełożyć do garnka lub dużej patelni, wlać sok z cytryny, wsypać łyżeczkę cynamonu i smażyć na średnim ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Ja lubię duże kawałki owoców w dżemie więc smażę go krótko, szybko odparowując sok. Jeżeli chcemy żeby owoce się rozpadły, należy podlać je szklanką wody i dusić na minimalnym ogniu przez około dwie godziny.
Gotowy dżem nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.