Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem morelowy o cudownym kolorze i aromacie. Przepyszny dodatek do pieczywa, ciast czy deserów.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1449
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 505
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1449
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 505
Składniki
Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wycisnąć sok, wlać do przygotowanych moreli, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie morele przełożyć do garnka lub dużej patelni, wlać sok z cytryny, wsypać łyżeczkę cynamonu i smażyć na średnim ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Ja lubię duże kawałki owoców w dżemie więc smażę go krótko, szybko odparowując sok. Jeżeli chcemy żeby owoce się rozpadły, należy podlać je szklanką wody i dusić na minimalnym ogniu przez około dwie godziny.
Gotowy dżem nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.