Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem morelowy o cudownym kolorze i aromacie. Przepyszny dodatek do pieczywa, ciast czy deserów.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30907
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4306
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1133
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30907
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4306
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1133
Składniki
Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wycisnąć sok, wlać do przygotowanych moreli, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie morele przełożyć do garnka lub dużej patelni, wlać sok z cytryny, wsypać łyżeczkę cynamonu i smażyć na średnim ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Ja lubię duże kawałki owoców w dżemie więc smażę go krótko, szybko odparowując sok. Jeżeli chcemy żeby owoce się rozpadły, należy podlać je szklanką wody i dusić na minimalnym ogniu przez około dwie godziny.
Gotowy dżem nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.