Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem morelowy z nutą cynamonu

dżem morelowy z nutą cynamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 98

Domowy dżem morelowy o cudownym kolorze i aromacie. Przepyszny dodatek do pieczywa, ciast czy deserów.

Składniki

  • morele - 1 kg
  • brązowy cukier - 250 g
  • pomarańcza - 1 szt
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
dżem morelowy z nutą cynamonu

Przygotowanie

  1. Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Z pomarańczy wycisnąć sok, wlać do przygotowanych moreli, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny.

  3. Po tym czasie morele przełożyć do garnka lub dużej patelni, wlać sok z cytryny, wsypać łyżeczkę cynamonu i smażyć na średnim ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając.
    Ja lubię duże kawałki owoców w dżemie więc smażę go krótko, szybko odparowując sok. Jeżeli chcemy żeby owoce się rozpadły, należy podlać je szklanką wody i dusić na minimalnym ogniu przez około dwie godziny.

  4. Gotowy dżem nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń