Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny,aromatyczny dżem :)
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1566
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1566
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Składniki
Pomarańcze umyć dokładnie a ze względu na to,że będziemy dodawać skórkę najlepiej dodatkowo sparzyć.Następnie obrać a połowę skórek odłożyć. Pomarańcze dokładnie obrać również z białej otoczki (albedo) i pokroić na drobniejsze kawałeczki. W garnku zagotować wodę z cukrem i dodać kawałki pomarańczy oraz goździki. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Odłożone skórki oczyścić dokładnie z białej powłoki i pociąć w bardzo cieniutkie paseczki i dodać do gotującego się dżemu gdy część płynu odparuje.Zamieszać i dodać również sok z całej cytryny. Całość gotować mieszając co jakiś czas na małym ogniu aż dżem zgęstnieje ( u mnie to trwało ok godziny ) Gdy dżem zgęstnieje (można usunąć goździki) nałożyć gorący do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem aż wystygną.Smacznego:)