Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz wykorzystać rabarbar do stworzenia przetworu, w którym pozostawisz jego świetne właściwości na czas jesienno-zimowy? Podpowiadamy, jak to zrobić.
Rabarbar przygotuj do zaprawienia. Najpierw go umyj, obierz i pokrój w kawałki. Najlepiej, aby miały 1 cm długości.
Przygotuj naczynie, w którym będziesz gotować owoce. Wrzuć rabarbar do garnka i zasyp go cukrem. W tym momencie możesz wybrać dwie opcje: albo pozostawić go na godzinę i zacząć przygotowanie albo odczekać do kolejnego dnia.
Po tym, jak owoce odstaną, zacznij je podgrzewać w tym samym naczyniu, w którym były przechowywane. Ustaw duży ogień palnika. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc grzania. Smaż przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny zacząć się rozkładać, a na zewnątrz powstać delikatna piana.
W tym czasie przygotuj laski wanilii. Rozetnij je wzdłuż i delikatnie pozyskaj miąższ. Dodaj wanilię do owoców w garnku i gotuj dalej.
Zbierz powstałą pianę. Odczekaj aż woda odparuje i owoce zrobią się gęste.
Przyszedł czas na przełożenie rabarbaru z wanilią do słoików. Wystarczy włożyć go do gorących słoików i mocno dokręcić. Następnie trzeba odwrócić je do góry dnem i tak odczekać aż owoce przestygną.
Możesz też zapasteryzować dżem z rabarbaru, stosując kąpiel wodną przez około 20 minut. Pamiętaj jednak, aby gorące słoiki włożyć do wrzącej wody, a zimne do chłodnej. Dzięki temu szkło nie pęknie.
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51193
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 59
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 209
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 421
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51193
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 59
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 209
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 421
Składniki
Rabarbar przygotuj do zaprawienia. Najpierw go umyj, obierz i pokrój w kawałki. Najlepiej, aby miały 1 cm długości.
Przygotuj naczynie, w którym będziesz gotować owoce. Wrzuć rabarbar do garnka i zasyp go cukrem. W tym momencie możesz wybrać dwie opcje: albo pozostawić go na godzinę i zacząć przygotowanie albo odczekać do kolejnego dnia.
Po tym, jak owoce odstaną, zacznij je podgrzewać w tym samym naczyniu, w którym były przechowywane. Ustaw duży ogień palnika. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc grzania. Smaż przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny zacząć się rozkładać, a na zewnątrz powstać delikatna piana.
W tym czasie przygotuj laski wanilii. Rozetnij je wzdłuż i delikatnie pozyskaj miąższ. Dodaj wanilię do owoców w garnku i gotuj dalej. Zbierz powstałą pianę. Odczekaj aż woda odparuje i owoce zrobią się gęste.
Przyszedł czas na przełożenie rabarbaru z wanilią do słoików. Wystarczy włożyć go do gorących słoików i mocno dokręcić. Następnie trzeba odwrócić je do góry dnem i tak odczekać aż owoce przestygną.
Możesz też zapasteryzować dżem z rabarbaru, stosując kąpiel wodną przez około 20 minut. Pamiętaj jednak, aby gorące słoiki włożyć do wrzącej wody, a zimne do chłodnej. Dzięki temu szkło nie pęknie.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Konfitury wiśniowe Kaliny Jędrusik
Przetwory
kiszone rzodkiewki
Przetwory
Papryka marynowana na zimę - przepis sprawdzony i chwalony przez widzów
Przetwory
Ogórki konserwowe na słodko
Konfitury wiśniowe Kaliny Jędrusik
Przepis na konfitury wiśniowe Kaliny poznałam już pod koniec ubiegłego wieku...
Odsłon: 14
kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki to naturalny probiotyk i porcja zdrowia zamknięta w słoiku...
Odsłon: 157