Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny dżem truskawkowo-różany. Prosty i szybki sposób.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12328
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 823
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12328
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 823
Składniki
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki. Płatki róż pozbawione białej części i żyjątek, utrzeć z 20 g cukru. Owoce z utartymi płatkami wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym. Wszystko zagotować ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Zestawić z ognia i mieszać do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki i natychmiast zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem. Po przestudzeniu wynieść w ciemne i chłodne miejsce.