Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem truskawkowy siostry Anastazji to jeden z najprostszych, ale jakże przepysznych przepisów na domowe przetwory z tych wyjątkowych, sezonowych owoców. Wystarczy cukier i odrobina soku z cytryny, która doda całości delikatnej nuty kwaskowatości. Nie ma potrzeby stosowania żadnych sztucznych substancji żelujących. Naturalność i smak – oto dwie najważniejsze wartości siostry Anastazji!
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1163
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13626
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1163
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13626
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Składniki
Słoiki przeznaczone do przygotowania przetworów umyj i dobrze wypłucz. Sparz je w piekarniku nagrzanym do 130 st. Celsjusza przez 20 minut. Wyjmij i przygotuj do napełnienia dżemem.
Do zamrażalnika włóż 2 talerzyki.
Truskawki dobrze umyj i oczyść z szypułek. Pokrój je na połowy i usuń zieloną część łodygi. Większe sztuki możesz pokroić na ćwiartki.
Truskawki przenieś do bardzo dużego rondla. Dodaj cukier i sok z cytryny. Zagotuj, cały czas mieszając.
Zmniejsz ogień i gotuj całość do rozpuszczenia cukru przez 5-8 minut. Kiedy to nastąpi, zwiększ ponownie moc palnika do maksymalnej.
Gotuj dżem przez 10 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zaczyna się przeprowadzanie próby punktu tężenia.
Wyłącz ogień i niewielką ilość dżemu przenieś na jeden ze schłodzonych talerzyków. Odstaw na 30 sekund, a następnie delikatnie rozmaż dżem palcem. Jeśli się zmarszczy, masa jest gotowa do przelania do słoików.
Jeśli punkt tężenia nie został osiągnięty, włącz ponownie palnik i gotuj truskawki jeszcze przez 1-2 minuty. Ponownie wykonaj test.
Po osiągnięciu punktu tężenia, zbierz z wierzchu garnka wszystkie szumowiny. Pozostaw masę na ok. 5 minut.
Gorące jeszcze słoiki wypełnij dżemem. Natychmiast zakręcaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zetrzyj wszystkie wycieki.
Dżem truskawkowy siostry Anastazji możesz przechowywać nawet do kilkunastu miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.