Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten dżem przygotujesz z trzech niezwykle popularnych składników: truskawek, cukru i białej czekolady. Ostatni z nich może nieco zaskakiwać, ale ro właśnie dzięki czekoladzie dżem staje się bardziej kremowy i aromatyczny. Jeśli nie przepadacie za białą czekoladą, możecie śmiało zastąpić ją gorzką. W każdym wydaniu będzie smakować znakomicie. Taki dżem świetnie będzie pasował od kanapek, jako nadzienie do muffinek lub naleśników.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3932
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415234
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2508
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3932
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415234
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2508
Składniki
Truskawki dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się szypułek i pokrój na mniejsze części.
Truskawki przełóż do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny.
Po upływie czasu zacznij podgrzewać owoce z cukrem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy truskawki się rozpadną, sok odparuje, a całość nabierze konsystencji dżemu, zdejmij garnek z ognia i dodaj białą czekoladę. Mieszaj do momentu połączenia się składników.
Jeszcze ciepły dżem przełóż do wyparzonych słoików. Porządnie zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.