Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18187
Dodano: 24.08.2017
Odsłon: 7318
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

kuchciklukasz 07 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
ponad 2 kg cukru? hymm Odpowiedzi: 4 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 29 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Chcemmmm....i już...;-) może być z ogromną dawką słodkości :-) pyyyyychaaaa ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 25 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Rewelacja. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 24 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Pychotka tylko ja preferuję min j słodkie Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz