Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z arbuza po chorwacku

Dżem z arbuza po chorwacku

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18187

Dodano:

Odsłon: 7318

Kuchnia chorwacka. Dżem przy takiej ilości cukru jest bardzo słodki. Dla nie lubiących zbyt słodkich dżemów wskazane jest zmniejszenie cukru.

Składniki

  • arbuz - 3 kg
  • 2 i 1/2 kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 3 laski wanilii
  • 100 ml rumu
  • ew. żelatyna
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem z arbuza po chorwacku

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
    Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
    Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń