Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia chorwacka. Dżem przy takiej ilości cukru jest bardzo słodki. Dla nie lubiących zbyt słodkich dżemów wskazane jest zmniejszenie cukru.
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 176
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 385
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 82
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 231
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 176
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 385
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 82
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 231
Składniki
Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień. Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem. Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.